sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘YES, WE CAN’! BELOOFDE HIJ

leave a comment »

Yes, we can”! “Yes, we can”! Wat, is een vraag die steeds meer bovendrijft, was toch de betekenis van de slogan waarmee Barack Obama, president van de Verenigde Staten, in 2008 niet alleen de Amerikaanse kiezer betoverde, maar ook het hart veroverde van Femke Halsema en nog veel meer Nederlanders?

“Yes we can”! Obama werd er de eerste zwarte president van de Verenigde Staten mee. De economische crisis was in alle hevigheid ontvlamd, de oorlogen in Afghanistan en Irak waren verzand in een miljardenverslindende uitputtingsslag. Het Amerikaanse volk, moe van de oorlog, wilde hun jongens en meisjes zo snel mogelijk terug. Het gezag van de Republikeinse regering was tot een dieptepunt gedaald.

Yes, we can”! beloofde Obama. Want hij zou het helemaal anders doen. Hoop, was de boodschap. Hoop op een andere, iets betere wereld. Ik herinner me het goed. Had mijn twijfels. Senator Barack Obama was nog jong en onervaren.

Maar van de andere kant. Het was crisis, en Barack Obama had de steun van verstandige mensen. Hij maakte een integere indruk. Wie weet, was hij de gedroomde man. Verdiende hij een kans, want had hij niet de Amerikaanse droom waargemaakt?

Dat is nu allemaal zes jaar geleden. De wereld is een complex geheel. Maar “Yes, we can”! President Barack Obama is een geweldige redenaar is, best wel integer ook. Zijn verkiezingsslogan is een lege huls gebleken.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

September 23, 2014 at 9:22 pm

Posted in Column

Tagged with ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: