sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DAT KAN IN CHINA ECHT NIET

leave a comment »

‘Één land, twee systemen’, kenmerkt de verhouding tussen China en Hong Kong, de voormalige Britse kroonkolonie die sinds 1997weer deel uitmaakt van het moederland. Dat wil zeggen, het financiёle hart van het Verre Oosten heeft zijn eigen rechtssysteem en een flink aantal burgerlijke vrijheden. Vrijheden waarvan de communistische Chinezen alleen maar kunnen dromen.

Niettemin demonstreren tienduizenden inwoners van Hong Kong al maanden voor meer democratie. Vooral jongeren hebben zich aangesloten bij de beweging Occupy Central. Hun voornaamste eis is dat de 7 miljoen inwoners van Hong Kong in 2017 zelf de regeringsleider van de stad mogen kiezen.

Dat kan natuurlijk niet in een land als China, twee systemen of niet. De regeringsleider van de stad, C.Y. Leung, vindt dat een selectiecommissie moet beslissen over de geschiktheid van de kandidaat, en is ook niet van zins over zich heen te laten lopen. CNN meldt dat gisteren 34 demonstranten zijn gewond geraakt. Ondernemers vrezen dat de onrust de stabiliteit van het zakencentrum ondermijnt. Veel aandacht voor de onrust is er niet. Zelfs Erik van Muiswinkel heeft zich nog niet over de politieke situatie uitgelaten.

Intussen lijkt het conflict te escaleren. Maar nee, over democratie hoeven Chinezen zich voorlopig geen illusies te maken.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

September 29, 2014 at 12:21 am

Posted in Column

Tagged with ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: