sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET GELIJK VAN VERLICHT NEDERLAND

leave a comment »

Claudia de Breij, Arnon Grunberg, Rob Wijnberg, Bert Wagendorp en zelfs Jan Terlouw zijn het hartgrondig eens: Er is geen reden om bang te zijn voor een aanslag in dit land. Dat wil zeggen, de kans dat de bliksem ons treft, de trein ontspoort, onverlaten een stoeptegel op de auto gooien, is tenminste zo groot. Zo niet groter”.

Cabaretières, schrijvers, journalisten en columnisten buitelen over elkaar heen. Zonder het gevaar te willen bagatelliseren dat van het extremisme uitgaat, “en al helemaal het geweld in de regio niet”, beklemtoonde Arnon Grunberg in het opinieprogramma Buitenhof”, stellen zij dat de overheid en de Krant van Wakker Nederland een sfeer van overdreven angst oproepen,

Bang! Gebeten hond is Sander van Walsum, chef opinie van de Volkskrant. ‘Onbevangenheid onder druk’, opende de krant van donderdag 25 september. Ach, sinds de aanslag op World Trade Center en de moord op Theo van Gogh is de stelling bijna een cliché, maar zo gek is Van Walsums gedachte niet dat angst onredelijke proporties aan kan nemen.

NRC-recensent Hans Beerekamp ziet een tegenstelling tussen Verlicht Nederland (niet bang!) en Rechts Nederland (overdreven bang). Verlicht Nederland relativeert, ook al blijft het de vraag of je een terroristische aanslag één op één kunt vergelijken met een blikseminslag. Dick Schoof, de coördinator terrorismebestrijding waakt evenzeer tegen overdrijving. “De kans op een aanslag is ietsje groter, nu Nederland meedoet aan de ‘Coalition of the Willing’. Maar ook niet meer dan dat”, zei hij gisteren.

Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent draagt geruststellende lijstjes aan, verwijst naar officiële VN-rapporten. Lees de website van prof. dr. Michiel Haas (www.michielhaas.nl). “ We leven langer, de kinderen sterven minder jong , de armoede daalt overal, we worden gelukkiger, er zijn minder oorlogen en als er oorlogen zijn, vallen er minder doden, geweld en criminaliteit nemen af, net als racisme, seksisme, homofobie”, schreef de directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie in januari van dit jaar.

De cijfers zijn helder. Oorlog is welhaast een uitstervend fenomeen. Na de Koude Oorlog, eerder al eigenlijk, neemt het geweld duidelijk af. De enige dissonant is de Global Peace Index 2014 van het Instituut voor Economie en Vrede die aantoont dat het oorlogsgeweld sinds 2008 weer toeneemt.

Of er sprake is van een serieuze kentering, moet nog blijken. In Nederland blijft het fantastisch toeven, weten de mensen in het Midden-Oosten, in Afrika en tal van andere gebieden. Zelfs Theo van Goghs beste vrinden zullen erkennen dat landen als Spanje, Engeland en Frankrijk erger hebben doorstaan. En de MH17 dan? De ramp is verschrikkelijk. De daders moeten worden gepakt. Al met al is het een éénmalig ongeluk, door niemand gewild.

Ben ik bang? Niet echt. Bovendien ben ik me er bewust van dat de overheid wel wat angst kan gebruiken om het volk mee te krijgen. Tegelijk is de schrik me om het hart geslagen. Mij steekt met name het gemak waarmee zoveel Nederlanders het echte gevaar negeren, hun hoofd in het zand steken voor serieuze dreigingen, ervoor wegduiken, de ogen sluiten.

Immers, hoe kort geleden is het nog maar dat koning, koningin, premier en werkgevers er alles aan deden om de Russische president Vladimir Poetin te vriend te houden? Intussen heeft de goede man de Krim geannexeerd en een oorlog ontketend in Oekraïne. Ik las de sites, Twitter, de kranten, keek tv, hoorde Maarten van Rossem. Het begrip voor de Russische politiek is opvallend groot, en na de ontzetting over de MH17-ramp en de wapenstilstand, proef je de aandrang om over te gaan tot de orde van de dag en het verlies voor lief te nemen. Volgens EenVandaag was in augustus al twintig procent tegen de sancties richting Rusland. Dat aantal zal sindsdien niet afgenomen zijn.

Toen barstte de Gaza-oorlog los, Protective Edge. Dat Hamas-aanhanger en strijder voor de Palestijnse zaak, Van Agt, niet alleen staat, is geen verrassing. De haat voor Israёl en Joden overweldigde me. Ik stuitte op regelrecht antisemitisme. De site www. Joop.nl is maar één voorbeeld waar Nederlanders zich vrij voelen om zich tegen Joden uit te spreken. De twee statenoplossing blijft favoriet. Een flink aantal ziet Israёl als agressor, een racistische schurkenstaat, onderdrukker, twijfelt aan het bestaansrecht, en wat niet al.

Ik was er 75 jaar geleden niet bij. Het land zal veranderd zijn. De Islamitische Staat is druk in Syriё en Irak. Niet hier. Natuurlijk hebben Claudia, Arnon, Rob en Bert het grootste gelijk. Alleen vrees ik dat hun gelijk niet verder komt dan het commentaar van De Groene Amsterdammer, d.d. 2 september 1939. Let wel, één dag na de Duitse inval in Polen meldde de krant dat het uitbreken van een Tweede Wereldoorlog zeer waarschijnlijk was afgewend. Getekend, dr. Loe de Jong. Ja, dezelfde!

Written by sjonkritmeester

September 29, 2014 at 7:28 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: