sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ER IS ÉÉN PROBLEEM: JOSHUA WONG

leave a comment »

Vandaag viert China het 65-jarig bestaan van de Volksrepubliek. Op 1 oktober 1949 was de overwinning van de Grote Roerganger Maozedong een feit. Alleen Taiwan waarnaar de verslagen president Tsjangkaisjek vluchtte, Macao en HongKong deelden niet mee in de communistische vreugde.

Inmiddels maakt Hongkong alweer 17 jaar deel uit van de Volksrepubliek. Het zal toeval zijn dat de leider van Occupy Central, Joshua Wong, ook 17 jaar is. Niemand kende de student toen de politie hem vorige maand oppakte. Nu is hij een voorbeeld, het begin van een icoon.

Opstand in Hongkong. De wereld herinnert zich 1989, het Plein van de Hemelse Vrede. De toenmalige Chinese machthebbers moeten wanhopig zijn geweest. Kapitalisme, wisten zij toen al, is nu eenmaal niet te verenigen met democratie.

Een kwart eeuw later zullen zij niet van gedachten veranderd zijn. Aanvankelijk was van paniek geen sprake. Waarom zouden ze ook? De grootverdieners, zakenlui, bankiers van Hongkong zijn net als zij erg op hun rust gesteld. Geen tanks maar traangas dus, en als het echt moest een knuppel op de rug. Ook het internet is onder controle.

Eigenlijk is er maar één probleem voor het Chinese Politbureau, en dat is Joshua Wong, een puber nog. Moeilijke jongen. Wil niet luisteren. Heeft niets met het zo vertrouwde collectieve gedachtegoed.
http://www.krantmeteenmening.nl

Written by sjonkritmeester

September 30, 2014 at 8:37 pm

Posted in Column

Tagged with ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: