sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

JE ONGELIJK TOEGEVEN? NOOIT!

leave a comment »

Politici dienen het landsbelang. Dus kan het geen verrassing zijn als twee politieke partijen samen optrekken. D66 en het CDA staan erop het land te redden, en wel nù. De tijd dringt. In 2007/’08 brak de economische crisis uit, en nòg weigert zij een stap opzij te zetten.

Sinds mensenheugenis eisen hun woordvoerders dan ook de invoering van een nieuw belastingstelsel. Immers, het moet allemaal eenvoudiger. De lasten op arbeid moeten lager zodat het voor ondernemingen makkelijker wordt personeel aan te trekken. “Is goed voor 100.000 banen”, rekende D66 al uit. Het CDA pleit voor een vlaktaks. Beide partijen willen dat de overheid nu eens echt gaat bezuinigingen om het geld vrij te maken.

Maar het kabinet heeft niet zo’n haast. PvdA-minister van financiën Jeroen Dijsselbloem en VVD-staatssecretaris Eric Wiebes hebben de voorstellen beleefd aangehoord. Met name de PvdA is beducht voor een nieuwe bezuinigingsronde. “De burgers hebben genoeg te verstouwen”, vindt de partij van Diederik Samsom.

Daar hebben de twee oppositiepartijen dan weer geen boodschap aan. Immers, zij staan voor het landsbelang. Voor de aanpak van de werkloosheid. Voor het scheppen van banen. “En dat”, vergeet D66-leider Alexander Pechtold niet te vermelden, ” is van oudsher toch doelstelling nr. 1 van een sociaaldemocratische partij”.

D66 en het CDA zijn met de VVD de grote aanjagers van het economische recept voor de aanpak van de economische crisis. “De begroting op orde houden, de staatsschuld terugdringen, een kleinere overheid, minder regels. Vrij baan voor het bedrijfsleven”, is daarbij het consequente streven.

De verkiezingen van de Provinciale Staten in maart volgend jaar komen eraan. De VVD is als de dood dat de twee oppositiepartijen het initiatief overnemen en er met de verkiezingsbuit vandoor gaan. De PvdA staat onder grote druk. Opiniepeiler Maurice de Hond (www.peil.nl) geeft de sociaaldemocraten nog maar 13 zetels. Breken, is geen optie.

Waren het alleen de verkiezingen van de Provinciale Staten, was er wellicht een mouw aan te passen. Immers, ook de PvdA heeft zich met huid en haar verbonden aan de Nederlandse koers, ingegeven door de Europese Unie, lees: Duitsland. Krachtige argumenten voerden de voorstanders van het beleid aan. Economen wisten zij aan hun zijde. En had de aanpak van de crisis in de jaren 1980 hun grote gelijk niet allang bewezen?

Ministers, ambtenaren, directeuren van De Nederlandsche Bank, Tweede Kamerleden, journalisten maakten korte metten met de Amerikaanse querulant Paul Krugman die het waagde zich te beroepen op de inzichten van John Maynard Keynes. Keynes, wie? Ook de ongelijkheidprofeet Fransman Thomas Piketty konden zij nauwelijks serieus nemen.

Intussen zijn er bangmakende ontwikkelingen. De beurzen zijn onrustig. De Duitse economie stagneert. Het IMF roept bondskanselier Angela Merkel op te stimuleren. Het vermaledijde Frankrijk en Italiё proberen onder de begrotingsregels uit te komen. President François Hollande vreest Marine Le Pen meer dan Merkel. Noodberaad in Brussel is nodig.

Alexander Pechtold en Sybrand Buma zijn niet blind. Dus moet de conclusie wel zijn dat zij de bui voelen hangen. Het is nu of nooit. Het land moet verder zoals zij in gedachten hebben. De lasten moeten omlaag, de overheid moet kleiner. Koste wat kost. Je ongelijk toegeven? Nooit! Nooit!

Advertisements

Written by sjonkritmeester

October 20, 2014 at 7:26 pm

Posted in Een mening

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: