sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

SAMSOM, LIJDER VAN DE PVDA

leave a comment »

Als er nu verkiezingen plaatsvinden, maakt een regering bestaande uit de partijen VVD, CDA en D66 een beste kans. In elk geval geven Maurice de Hond en de Politieke Barometer hen in de jongste peiling al 70 zetels. Nog zes erbij en het land zit weer voor vier jaar gebeiteld.

Crisistijd. Al zeven jaar torsen en trekken kabinetten de economische kar van het land zonder er veel beweging in te krijgen. Steeds meer politieke partijen van links tot rechts geven hun beste krachten. Bezuinigingskampioen mag Nederland zich zo langzamerhand wel noemen. Immers, in vier jaar is zo’n dertig miljard euro afgeboekt. Maar wat links niet durft, doet rechts zonder blikken of blozen, en dat is onverbloemd kiezen voor de eigen achterban.

We schrijven maar weer eens 12 september 2012. Natuurlijk zou het een dubbeltje op zijn kant zijn geweest. Links, links van het midden veroverde 76 zetels in de Tweede Kamer. PvdA en SP zijn allesbehalve vrienden. Bovendien is er die loden last van veertig jaar geleden. Keerpunt ’72. Joop den Uyl. VVD-mastodont Hans Wiegel hoeft maar Sinterklaas te roepen. De jaren 1980 volgden. Crisis. Twaalf jaar stond de PvdA buitenspel.

Nee dus. VVD en PvdA, Mark Rutte en Diederik Samsom kozen voor elkaar. “Om het landsbelang zijn wij bereid lastige keuzes te maken”, betoogt Diederik Samsom al twee jaar lang, en schroomt daarbij niet naar larmoyante middelen te grijpen, – — “In mij stormt het. Ik voel uw angst. Hoe moet het dadelijk met mijn dochter, Benthe”? — om partijgenoten ervan te overtuigen dat de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen hoogst noodzakelijk zijn. Bovendien dienen ze het sociaaldemocratische doel dat ook arbeidsgehandicapten recht hebben op een gewone baan.

Ach, het is niet de eerste keer dat Samsom, leider van een partij in grote moeilijkheden zich neerzet als een groot lijder, eraan voorbijgaand dat kiezers geen lijders willen, maar leiders die hun belangen dienen.

Intussen heeft het er alles weg van dat de PvdA van Diederik Samsom de verkeerde les heeft geleerd. Zich in de eigen voeten heeft geschoten door de SP van Emile Roemer te negeren en in zee te gaan met de VVD. Immers, de sociaaldemocraten mogen de afgelopen jaren regelmatig aan de macht te hebben geroken, die macht leek alleen bereikbaar door naar het midden op te schuiven. “Schud de ideologische veren af”. We horen het oud-premier Wim Kok nog zeggen. De PvdA moest een brede middenpartij worden, de natuurlijke tegenhanger van het meer rechts georiënteerde CDA.
Ongetwijfeld hebben onderzoekers de politieke top die wijsheid ingefluisterd. De gevolgen zijn hartverscheurend. Massaal vlogen de kiezers alle kanten uit. Naar links en terug, naar rechts, nog verder naar rechts.

Er zullen meer redenen voor de teloorgang van de PvdA zijn. Soms leek er sprake van enig herstel. Hoe het zij, in 2012 rekenden Samsom c.s zich veel te vroeg rijk toen ze niet alleen het ongedachte aantal van 38 Tweede Kamerzetels haalden, maar ook nog eens de SP ver achter zich lieten.

Ongetwijfeld zijn er ook op de PvdA-burelen sociaaldemocraten die spijt hebben van de keuze voor het kabinet-Rutte II. Maar tot nu toe blijven de gelederen redelijk gesloten. De kritiek op met name het asielbeleid lijkt gesmoord. Soms lees je eens wat, van socialisten als Rene Cuperus in de Volkskrant bijvoorbeeld, senator Adri Duivesteijn, ex-voorzitter Ruud Koole. De voormalige baas van het CPB, Coen Teulings lijkt iemand die de PvdA een warm hart toedraagt. Maar dat is het dan wel.

In maart 2015 zijn de verkiezingen van de Provinciale Staten. De sfeer in het kabinet-Rutte II zou geweldig zijn. De Telegraaf brengt groot nieuws: ‘VVD tegen heffing leaserijders’.

VVD-autopartij. Zo kennen we de partij van Mark Rutte weer. Het draait om de belastingplannen. De VVD voelt de druk van de concurrenten CDA en D66. “Lagere lasten, en wel direct”, eist rechts. Je hoort, voelt, ziet de liberalen dromen van een mooi, fijn kabinet van gelijkgezinden. En het allermooiste daarbij is dat de PvdA er niet over piekert om samen met de SP op te trekken.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

October 27, 2014 at 7:55 pm

Posted in Een mening

Tagged with , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: