sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

JA, RUSLAND STAAT WEER OP DE KAART

leave a comment »

Het jaar is nog niet afgelopen. Maar nu al heeft de NAVO een honderdtal Russische schendingen van het luchtruim geteld. “Drie keer zoveel als in 2013”, aldus een woordvoerder. De vliegtuigen zijn met name actief boven de Baltische Zee en de Noordzee.

Waarom doen de Russen dat? vraag ik me af. En waarom nu, in een periode dat de Russische president Poetin zijn zegeningen telt? Immers, hij heeft een fantastisch jaar hij achter de rug. Natuurlijk waren er wat kleine ongelukjes, tegenvallers waarmee zelfs hij geen rekening heeft gehouden.

Maar mooi dat hij het altijd lastige Nederland op zijn plaats heeft gezet. De Olympische Spelen in Sotsji waren een enorm succes. De Krim hoort weer bij Rusland. In Oekraïne heeft hij zijn tanden laten zien. Bijzonder tevreden is hij over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Bondgenoot Bashar al-Assad zit in Syriё stevig in het zadel, terwijl aartsrivaal de Verenigde Staten de woestijnmodder wordt ingezogen.

Ja, president Poetin heeft Rusland weer op de kaart gezet. Misschien is zijn droom van het Groot-Russische Rijk nog geen werkelijkheid. Gevreesd is hij in elk geval al wel. Een grote mogendheid, weet de voormalige KGB-kolonel als geen ander, kan niet versagen. Moet altijd de voet op het gaspedaal houden. Angst creёren, de tegenstander in verwarring brengen. Beetje plagen. Pesten. Tonen dat je er bent, net als in de ‘good old days’ van de Koude Oorlog. Vooral niet laten merken dat de Russische economie last ondervindt van de westerse sancties. Laat staan van het instorten van de olieprijs.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

October 29, 2014 at 10:27 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: