sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN GRUWELIJK VERBOD DREIGT

leave a comment »

Het was een geweldig weekend. Blauwe lucht, heerlijke temperatuur. Zonnetje in het hoofd. Ja, maar het is al 1 november? Mmm, van mij mag het de hele winter duren.

Helaas, zo zal het niet gaan. Om mij heen smelten de gletsjers. Op de polen krimpen de leefgebieden voor onze ijsberen, pinguïns en zeerobben. Het klimaatpanel, IPCC, van de Verenigde Naties was vorige week in Kopenhagen bijeen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwt opnieuw. De aarde warmt op vanwege de uitstoot van broeikassen. Voor 2100 moet er daarom een eind zijn gekomen aan de winning van fossiele grondstoffen. Immers, het smeltwater leidt tot een hogere zeespiegel. Het weer wordt extremer in de vorm van langdurige droogte, hittegolven, hevige stormen, zware neerslag, etcetera.

De waarschuwing van het VN-klimaatpanel mag er zijn. Toch is het de vraag of de wereld onder de indruk zal zijn. Immers, er zijn andere prioriteiten. Misschien doet het UPCC er goed aan zich te wenden tot Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Het Tweede Kamerlid noemde de situatie heel ernstig, en beloofde het kabinet een aantal spoedeisende vragen voor te leggen, “Want”, vertrouwde ze het persbureau ANP toe, “de situatie is bijzonder ernstig. Als we nu geen maatregelen nemen, komt er beslist een klimaatnaheffing”.

Een naheffing! Geen twijfel aan. Als de klimaatsceptici daarvan niet schrikken, moet het mensdom zich voorbereiden op het erge. Is er geen hoop meer. Zal het op 1 november 2101 niet 21 maar misschien wel 26 graden zijn. Is de Rijn een wildwaterparadijs. Is de Noordzeewaterkering een miljarden verslindend project waaraan tenminste twee kabinetten zijn geofferd.

En of het allemaal niet erg genoeg is, hangt ons een gruwelijk hagelslag-, c.q. pindakaasverbod boven het hoofd.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

November 2, 2014 at 10:28 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: