sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘IT’S THE ECONOMY’, DOORGROND

leave a comment »

‘It ’s the economy stupid’. De regel waarmee eens de Democraat Bill Clinton zijn Republikeinse opponent George H. Bush overdonderde om hem vervolgens het Witte Huis uit te jagen, blijft zijn geldigheid bewijzen. Staat recht overeind.

Ziedaar, de verklaring van de verpletterende nederlaag die de Democraten vorige week hebben geleden bij de Midtermverkiezingen voor het Congres. ‘It’s the economy, stupid’. Niet alleen, er speelt meer. En natuurlijk, de Amerikaanse economie draait als een tierelier. Groeipercentages van drie tot vier procent zijn dit jaar normaal. De werkloosheid is voor het eerst sinds 2008 onder de 6 procent gezakt. De beurzen floreren als vóór de crisis. De CEO’s en bankiers pakken hun bonussen alsof er niets is gebeurd. Ergens boekt de inventieve ondernemer alweer een fantastisch succes.

Mooie resultaten. Het punt is, de gewone man merkt er niets van. Terwijl de rijken er gemiddeld tien procent op zijn vooruitgegaan, mogen de middeninkomens 0, 3 procent bijschrijven. Banen zijn lage lonenbanen. Investeringen in onderwijs en infrastructuur blijven achter.

Republikeinen mogen conservatief en hardleers zijn, oplossingen hebben waarvan anderen gruwen. De regering van George W. Bush heeft de wereld in uitzichtloze oorlogen gestort. Is op z’n zachtst gezegd, medeverantwoordelijk voor de ergste economische crisis sinds de jaren 1930. Achterlijk zijn diezelfde Republikeinen nu ook weer niet. Mogelijk hebben ze zelfs de les van hun aartsvijand Bill Clinton doorgrond.

“Doel is president Obama het regeren onmogelijk te maken, hem zo snel mogelijk uit het Witte Huis te werken”, bezwoer de grote winnaar van de verkiezingen , senator Mitch McConnell in 2008. Dat mislukte in 2012. De strategie werkte wonderwel. De Amerikaanse president mocht de begroting op orde brengen, de werkloosheid beperken, het vertrouwen op Wall Street herstellen. Hij moest er zwaar voor dokken. Slappe compromissen kwamen tot stand die zelfs overwinningen op nederlagen doen lijken. Meer kregen hij en de Democraten er niet uit.

‘It ’s the economy stupid’. Premier Mark Rutte kreeg zowaar staatsmanallures. Frans Timmermans maakte op het internationale vlak furore. Maar niet de economie, een ramp zorgde ervoor. Oekraïense separatisten, voor mij staat het vast, schoten een vliegtuig met 298 inzittenden uit de lucht.

Inmiddels is het land vier maanden verder. Het leven heeft zijn gewone gang hervat. Ook hier hebben de liberaalconservatieven het door. Volgend jaar maart wachten de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Heel voorzichtig klimt de Nederlandse economie uit het diepste dal. Zes jaar houdt de crisis al huis. Voor dertig miljard euro is bezuinigd, de werkloosheid is onaanvaardbaar hoog. Denivelleren, willen ze. De lasten op arbeid moeten omlaag. Meer banen, lager loon. Nederland moet meer Amerika worden, zoals de Belgen weer meer op hun noorderburen willen lijken.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

November 10, 2014 at 5:29 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: