sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

POETIN SPRAK, NIET GORBATSJOV

leave a comment »

‘Held in het Westen. Verrader in het vaderland’. Dat weinig Russen Michail Gorbatsjov erkentelijk zijn, ervoer het laatste staatshoofd van de Sovjetunie al in 1991, toen zijn rivaal Boris Jeltsin korte metten met het communistische imperium maakte. Rusland moest het weer doen, met hem als president. Ook Jeltsins opvolger Vladimir Poetin heeft weinig op met Gorbatsjov, al ziet hij de toekomst een tikje anders.

De 83-jarige Michail Gorbatsjov was in Berlijn als eregast bij de viering van de 25ste verjaardag van de Val van de Muur en verraste zijn gehoor bij de voormalige grensovergang tussen Oost en West, Checkpoint Charliey. Zo complimenteerde hij Poetin als een leider die de Russische belangen beschermt. Waarschuwde voor een nieuwe Koude Oorlog, als die niet al begonnen is. Een ontwikkeling waarvoor hij het Westen, de Verenigde Staten voorop, in hoge mate verantwoordelijk acht. Gorbatsjov verwees daarbij met name naar de uitbreiding van de NAVO, de oorlog rond Kosovo, het ingrijpen in Libiё.

“Dus”, stelde Gorbatsov in het nieuwe Berlijn, “moet datzelfde Westen tot een vergelijk met Rusland zien te komen en de sancties ongedaan maken”.

De 8e november 2011. De wereld denkt een held van de vrijheid te zien staan, een visionair die een kwart eeuw geleden begreep dat de bakens òm moesten, dat West en Oost meer met elkaar gemeen hebben dan dat zij verschillen. Dat er hoop op wereldvrede is. Het beter is burgers te overtuigen dan te dwingen.

Helaas, dat is een vergissing. Het was niet Michail Gorbatsov die in Berlijn de wereld toesprak, niet de Nobelprijswinnaar van 1990, laat staan de staatsman die in 1989 zulke verreikende beslissingen nam. Het was Vladimir Poetin, president van Rusland.
http://www.krantmeteenmening.nl

Advertisements

Written by sjonkritmeester

November 10, 2014 at 8:29 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: