sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALS IK EMILE ROEMER WAS……

leave a comment »

Hoe denkt Diederik Samsom zijn partij nog tweeёneenhalf jaar door het politieke landschap van dit land te leiden? Nog 77 zetels heeft de coalitie over. Twee Kamerleden van Turkse komaf of twee Turkse Kamerleden zijn niet alleen de PvdA-fractie maar ook de partij uitgezet. Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk gaan nu voor zichzelf beginnen want zij willen hun achterban blijven bedienen.

Wat de reden voor de affaire ook is, de PvdA is een partij in ontbinding. Nog drie zetels te gaan, en de coalitie heeft haar meerderheid verspeeld. Kiezers zijn al weggelopen. Ongetwijfeld zijn er fractieleden die hun knopen tellen. Zich willen profileren, nu het nog kan.

Maar zelfs al zou Diederik Samsom erin slagen de fractie bij elkaar te houden, is het de vraag hoe lang hij de aanvallen van buitenaf kan weerstaan. Van alle kanten wordt de partij belaagd. VVD, D66 en CDA houden de PvdA in een ijzeren greep. De PVV zou het liefst elke dag een motie van wantrouwen indienen.

De vijanden zijn werkelijk overal. Neem Jeroen Pauw, de presentator van het VARA programma Pauw die Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk te gast had. Tot driemaal toe haastte de presentator zich te zeggen dat hij niets maar dan ook niets met de PvdA van doen heeft. Jeroen Pauw is, met andere woorden, de mol voor wie het heerlijk toeven is in het vroeger zo eensgezinde Rode Huis.

Als ik SP-leider Emile Roemer was, zou ik in het diepste geheim naar Hans Spekman gaan. Hem een aanbod doen waartegen de PvdA-voorzitter geen nee kan zeggen.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

November 14, 2014 at 11:29 pm

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: