sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

TWITTER DRINGT OOK IN ISRAËL DOOR

leave a comment »

Het zou een non paper zijn, meldt de krant Ha’aretz. Een voorstel dat ter discussie op tafel ligt. Nog niets is zeker. Niettemin is de strekking is duidelijk: ‘De EU overweegt sancties tegen Israёl als het doorgaat met een politiek die een twee statenoplossing onmogelijk maakt’.

De twee statenoplossing. Wie hoor je daar nog over? Maar goed, geen idee hoe de verhoudingen precies liggen. Wel staat vast dat oud-premier Van Agt allang niet meer alleen staat. Steeds meer Nederlanders keren zich tegen Israёl en spreken zich onverbloemd uit voor de Palestijnen, ook die van Hamas.

Het zij zo. Voor zover ik het begrijp, moet Israёl zich dan terugtrekken achter de grenzen van voor 1967. Voor joden zal er in Palestina niet veel plaats zijn, vermoed ik. Het Hek moet weg, natuurlijk, en zolang er niets geregeld is voor het recht op terugkeer zullen de Palestijnen Israёl niet gauw erkennen.

Ik ben er heilig van overtuigd dat Israёli’s en Palestijnen op enig moment bij zinnen komen. Druk van buitenaf kan helpen. Alleen geloof ik domweg niet dat de Europese Unie een doorbraak kan forceren door eenzijdig Israёl sancties op te leggen. Toch, iets met de geschiedenis misschien. Maar dat is het niet alleen. De Twitter- en Facebookberichten, de opiniestukken in de media dringen tot diep in de Israёlische samenleving door.

Written by sjonkritmeester

November 17, 2014 at 11:01 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: