sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PROFESSOR HOOPT OP VOLKSWOEDE

leave a comment »

Financieel geograaf prof. dr. Ewald Engelen is een veel gevraagd spreker als het gaat om de economische crisis en alles wat daarbij hoort. Hij is fel, uitgesproken en zeer gebeten op de financieel-economisch-politieke elite die hij in hoge mate verantwoordelijk acht.

Prof. Engelen speelt nogal eens op de man. Altijd is er die emotie, noem het woede. Gisteren was hij te gast in het NCRV-programma Altijd Wat. De presentator nam de hoogleraar stevig onder vuur naar aanleiding van zijn boek, De Schaduwelite. Daarin beweert hij dat de banken niets geleerd hebben van de crisis. Prof. Engelen hoopt dat het volk in woede ontsteekt. Want alleen het volk kan de noodzakelijke ommekeer bewerkstelligen.

Punt is dat het boek een namenlijst bevat. De namen zouden toebehoren aan de schaduwelite, “een kongsi van economen, politici en bankiers”, aldus prof. Engelen, “die liegt, chanteert, intimideert. Die er alles aan gedaan heeft om te voorkomen dat de banken de noodzakelijke beperkingen worden opgelegd”.

Maar wat blijkt? De lijst is een grapje, een gimmick. Er is geen gedegen onderzoek gedaan. “Ja, ik heb spijt van die lijst”, bekende financieel geograaf Ewald Engelen. Om eraan toe te voegen dat de elite de schouders er vermoedelijk voor zal ophalen omdat ze hem toch al niet serieus nam.

Wie gisteren de commentaren hoorde, weet dat de hoogleraar financiёle geografie aan geloofwaardigheid heeft ingeboet. Dat lijkt terecht, want complotdenken leidt zelden ergens toe. Niettemin staat vast dat er iets grondig mis is, wat betreft het systeem, de aanpak en de handelwijze van de financieel-economisch-politieke elite. Niks schaduwelite.

Written by sjonkritmeester

November 25, 2014 at 11:10 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: