sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DARREN WILSON HEEFT SCHOON GEWETEN

leave a comment »

Politieman Darren Wilson kijkt frank en vrij de camera in. Zijn geweten is schoon. Hij deed op 9 augustus in Ferguson, Missouri ,waarvoor hij betaald werd. Een grote sterke man had hem geslagen, vluchtte. Hij schoot waarop de man zich omkeerde en dreigend op hem afstoof. “Een Hulk. Zo woest. Ik kon niet anders. Ik schoot nog een keer. Ik richtte op het hoofd. Schoot nog een keer, en nog een keer. Er was geen andere oplossing. Ik deed wat ik heb geleerd”.

Aldus Wilson in een interview met de zender ABC. Nee, het 18-jarige slachtoffer Michael Brown is geen Rosa Sparks, de zwarte vrouw die op 1 december 1955 in Montgomery, Alabama werd gearresteerd. Rosa Sparks weigerde op te staan voor een blanke passagier. En nee, hij was ook geen Ruby Bridge, de eerste zwarte leerlinge van een school in New Orleans. Vrouwen die nog altijd heldinnen, onsterfelijke symbolen zijn voor de zwarte burgerrechtenbeweging.

Michael Brown wordt verdacht van winkeldiefstal. Mogelijk spreekt de politieman de volledige waarheid. De kans bestaat dat de openbaar aanklager Robert McCulloch de procesgang onbevooroordeeld heeft aangestuurd. Intussen is Michael Brown al wel het symbool voor de miljoenen Amerikanen die zich bij voorbaat kansloos wanen.

Vanaf dag 1 is duidelijk dat het in Ferguson om méér gaat dan de dood van een jonge Afro-Amerikaan, om méér dan racisme en discriminatie, ook. Het gaat om het rechtssysteem, de ongelijke kansen, het verschil tussen Arm en Rijk. Sinds de dood van Michael Brown heeft het debat een enorme impuls gekregen, en na de vrijspraak van Darren Wilson lijkt het niet meer te stoppen. De burgerrechtenbeweging NAACP heeft voor 29 november een zevendaagse Mars voor Recht afgekondigd. Overal in het land zijn demonstraties. De autoriteiten houden de situatie scherp in de gaten.

Laat politieman Darren Wilsons zijn schone geweten. Wellicht treft aanklager McCulloch geen enkele blaam. Niet alleen The New York Times heeft zo zijn twijfels en heel veel vragen. Hoe dan ook, een maatschappij waarin de kansen zo ongelijk verdeeld zijn als in de Verenigde Staten van Amerika, wordt het doelwit van onbeheersbare, innerlijk tegenstrijdige krachten. Zei Karl Marx al.

Written by sjonkritmeester

November 26, 2014 at 10:26 pm

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: