sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE VICEPREMIER HEEFT EEN PUNT

leave a comment »

Er zit altijd veel humor in de columns van Sheila Sitalsing. Net als Volkskrantcollega Bert Wagendorp heeft ze over het algemeen een zonnig beeld van Nederland. Ordentelijk land, ordentelijk bestuur. Best wel rijk, weinig armoede. Wel vindt ze dat mensen nogal eens zeuren, gemakkelijk anderen de schuld geven terwijl ze zelf beter hadden kunnen weten.

Uit haar column van 28 november, Campagnetijd: “Wie ze zat is met hun stoere uitruilen dat vaak genoeg uitliep op huilen, met hun gebedel bij partijen die vrouwen het liefst aan het aanrecht zouden vastketenen, heeft op 18 maart ruime keus”.

‘Ze’ zijn de Nederlandse politici. De 18e maart verwijst naar de Provinciale Statenverkiezingen, van groot belang. Immers, de uitslag is bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Het voortbestaan van het kabinbet-Rutte II hangt ervan af.

Natuurlijk geeft Sheila Sitalsing argumenten. Ze vergeet het CDA niet te noemen. Beschrijft, hoe de partij van Wilders in de Tweede Kamer weer eens tekeer gaat tegen de moslims en pleit voor sluiting van de moskeeёn. Om vervolgens haar pen op vicepremier Lodewijk Asscher te richten. En hoe: De vicepremier danst, aldus de columniste, op het rode stuk vlees dat de arena in was gegooid, om er vervolgens zijn tanden diep in te laten zinken en grote woorden over godsdienstvrijheid sprak, het bloed sijpelend langs de kin.

Grote woorden in campagnetijd, compromissen sluiten als het op regeren aankomt. Natuurlijk, de Volkskrantcolumniste wil de hypocrisie van het politieke bedrijf aantonen. Niet alleen vraag ik me af hoe dit te rijmen valt met het land Nederland waarvan de burgers niet zo zeuren moeten. Wat erger is, ik kan het beeld van een PVV-bloed drinkende vicepremier niet van me afzetten. Temeer niet omdat minister Asscher constateerde dat de Wilderianen de Grondwet niet kennen. Me dunkt, de sterke man van de PvdA heeft hier wel een punt.

Written by sjonkritmeester

November 28, 2014 at 11:48 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: