sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE HOOGMOED VAN SANDER DEKKER

leave a comment »

Sander Dekker, VVD’er, staatssecretaris van onderwijs, overtuigd liberaal, vrolijke haardos, is naar buiten toe de opgewekt zelve. Negenendertig jaar, een hele toekomst voor zich. Misschien wordt hij nog eens premier. De bewindsman lijkt er in elk geval klaar voor.

Max van Weezel sprak met hem in Vrij Nederland, dd. 29 november 2014. Geen idee wie dit blad nog leest, maar eens was het de krant van de links-intellectuele elite, toonaangevend, spraakmakend. De intellectuele elite leest het blad nog steeds. Of ze links genoemd kan worden? Ach, de kop van het verhaal is prikkelend genoeg: “Ik vind de onderkant van de samenleving te belangrijk om aan links over te laten”.

Je zou het moedig kunnen noemen, horend bij een staatssecretaris die het aandurft de publieke omroepbazen de wacht aan te zeggen op de Norderney, het schip waarmee radiopiraat Veronica in de jaren 1970 de gevestigde omroep frontaal aanviel.

Een grapje. De omroepbazen zijn mans genoeg. Maar dit gaat verder. “Hard optreden tegen overlast en criminaliteit. Een sterke overheid die gezag uitstraalt. Als het moet een wapen trekken. Een schild vormen met de goedwillende burgers. Het kwaad uitroeien. Bijstandsgerechtigden aan het werk zetten”, is de oplossing die de staatssecretaris aanbiedt.

Ongetwijfeld is een flink deel van Nederland het met staatssecretaris Dekker eens. “Meer blauw op straat. Gezag uitstralen”, een bekend ritueel, populair in zekere kringen. Maar het is de politie zelf die weet hoe loos dergelijke woorden zijn, en misschien zijn er nog trouwe lezers van Vrij Nederland die zich de tijd herinneren dat het er iets relaxter aan toeging. De politie je vriend was. Ene Mark Rutte zeven jaar over zijn studie geschiedenis kon doen. Of waren het er negen? De burger niet bij voorbaat verdachte was. Armoede uit de samenleving verdwenen leek. De harde criminaliteit niet bij Nederland hoorde. De verzorgingsstaat een ideaal was en velen bezorgd leken over de harde Amerikaanse maatschappij.

Wat staatssecretaris Dekker in Vrij Nederland te berde brengt, riekt naar hoogmoed, eigendunk, misplaatste arrogantie. Het is de houding van een overambitieuze, visieloze, ééndimensionale bestuurder, een opportunist die denkt dat hij op het juiste politieke paard gewed heeft. In de wetenschap dat links, de PvdA dus, op haar rug ligt, in grote moeilijkheden verkeert, heel laag in de peilingen staat.

De premier in spe is het type stokpaardenberijder dat denkt het kwaad aan de voordeur te moeten aanpakken zonder erbij stil te staan dat de achterdeur openstaat. Blijkbaar niet begrijpt dat de oorzaken van criminaliteit, overlast en terrorisme complexe oorzaken hebben en dus complexe oplossingen verdienen.

Written by sjonkritmeester

December 4, 2014 at 1:41 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: