sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

FUSIE PVDA EN SP IS ENIGE KANS

leave a comment »

De Nederlandsche Bank verwacht voor volgend jaar een economische groei van 1,2 procent. De werkloosheid neemt minder af, de huizenprijzen stijgen voorzichtig. Misschien verklaart dàt de glimlach die winnaars lijkt aangeboren, de glimlach van het eigen neoliberale gelijk. Of je kijkt naar de minister van volkshuisvesting of de staatssecretaris van onderwijs. Stef Blok of Sander Dekker. Naar Edith Schippers, Wouter Koolmees, Alexander Pechtold. Premier Mark Rutte lijkt er zelfs een staatsman mee. Het maakt niet uit. De liberalen wanen zich anno 2014 meester van het ondermaanse.

Menig sociaaldemocraat moet er razend van worden. Want, hoe kort geleden is het nog maar dat hij het alleenrecht opeiste van het gelijk? Vadertje Drees was het oersymbool. Joop den Uyl blijft de grote inspirator. Jan Pronk was het schrikbeeld voor andersdenkenden. Bram Peper en Ed van Tijn drongen door tot de regentenklasse. Klaas de Vries deed het op zijn eigenmanier. Marcel van Dam kan nog altijd moeilijk afscheid nemen, maar hèm nemen ze allang niet meer serieus.

Niets is ervan over. Diederik Samsom mag het slimste jongetje van de klas zijn. Als zijn PvdA bij de Statenverkiezingen van 15 maart 2015 verliest, is het met hem als politiek leider gedaan. Vicepremier Asscher zou een opvolger van Den Uyl kunnen zijn, ware het niet dat hij wat te laat geboren lijkt. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb blijft een buitenstaander. En hoe vaak hebben de liberalen het niet gemeld: “Een betere minister van financiёn dan Jeroen Dijsselbloem kunnen wij ons niet wensen”. Over de vormgever van de participatiemaatschappij, staatssecretaris Marius van Rijn, zijn zij evenzeer te spreken.

Dieptepunt na dieptepunt geven de opiniepeilingen voor de PvdA aan. De natuurlijke achterban van de sociaaldemocraten vangt de grootste klappen op van het hervormings-/bezuinigingsbeleid. Niet alleen politiek leider Diederik Samsom oogt steeds onzekerder. Zondag had Buitenhofpresentator Paul Witteman twee PvdA-notabelen aan tafel, vicevoorzitter en mede-opsteller van het rapport ‘Politiek van waarde’ drs. Jan Hamming en bestuurskundige prof. dr. Jouke de Vries.

Zoveel is zeker, veel hoop zullen de sociaaldemocraten niet uit het gesprek geput hebben. De Vries mist het eigentijdse verhaal. Hamming wil de partij dichterbij de kiezer brengen. “De politiek moet weer naar de mensen toe, de wijken in”.

Het is alsof de PvdA niet kan begrijpen dat de vervreemding van de natuurlijke achterban totaal is. Dat de combinatie intellectuele elite en lagere inkomens uit elkaar is gespat, partijen als D66, SP en PVV attractiever blijken, terwijl anderen geen idee hebben waarop zij stemmen moeten.

De schier uitzichtloze situatie waarin de PvdA verkeert, staat niet op zich. Zusterpartijen in Duitsland, in Zweden, Groot-Brittanniё, Belgiё, Spanje en Frankrijk hebben vergelijkbare problemen. De sociaaldemocratie heeft het moeilijk, lijkt niet bestand tegen de wetten van het liberaalkapitalisme. Rijken worden rijker. De traditionele middenklasse verkruimelt.

Toegegeven, een oplossing vinden, is geen sinecure. Liberalen mogen zich winnaars wanen. De PvdA heeft de les van 2012 nog altijd niet geleerd, wil nog altijd een middenpartij zijn. De Franse econoom Thomas Piketty vindt zij niet van deze wereld als hij voor een rijkenbelasting pleit. De Amerikaan Krugman is een radicaal. Met de moed der wanhoop tracht het establishment een zinkend schip los te trekken, probeert het tij te keren in plaats van het gesprek aan te gaan met de SP, de socialistische partij, en als het even kan met GroenLinks. Links Nederland moet zich hergroeperen. Een fusie is de enige kans.

“Is al zo vaak geprobeerd”, zullen de vele sceptici verzuchten. De SP is nog steeds beledigd voor het leed dat de PvdA haar heeft aangedaan. GroenLinks zit weer net een beetje in de lift. Dat moge zo zijn. Iedereen wordt er beter van, ook de liberalen. De glimlach die de lippen van zoveel VVD’ers en D66’ers siert zal snel verdwijnen als de sociaaldemocraten in gebreke blijven. Immers, de nieuwe tegenstanders zijn namelijk wel heel vervelende partijen.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 8, 2014 at 6:45 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: