sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LAF IS HAVIK CHENEY OOK

leave a comment »

Drieёnzeventig is hij alweer. Maar nog altijd staat de Amerikaanse voormalig vicepresident Dick Cheney een havik noemen, gelijk aan een eufemisme in de allerhoogste graad. Cheney is een Republikein die thuishoort op de meest rechtse vleugel van zijn partij.

Bovendien is de voormalige vicepresident bij uitstek de man die zijn land de oorlog in Irak heeft ingeduwd. De vermaarde journalist Bob Woodward is daar duidelijk over. Elf jaar na dato staat de vraag nog altijd open, hoe dat precies zat met Halliburton, het bedrijf dat een bijna monopolie kreeg op opdrachten voor de oorlogvoering? Het bedrijf waarvan Cheney CEO was voordat hij in 2000 besloot de Republikeinse kandidatuur voor het vicepresidentschap te aanvaarden.

Dick Cheney mag dan met pensioen zijn, zijn hart vele aanslagen hebben overleefd. Hij is nooit echt weg uit het nieuws, met altijd de constante van een keiharde, onverzoenlijke machtspoliticus die het woord twijfel niet kent en nooit een centimeter toe zal geven.

Waar minister van defensie Colin Powell zijn ontslag nam vanwege de verkeerde informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens, zijn rechterhand Scooter Libby de gevangenis indook, wast hij zijn handen in onschuld.

Laf is hij ook. Met de bekendmaking van het senaatsrapport is ontkennen over de CIA-verhoormethoden ondoenlijk. Dus is Cheney de eerste om het rapport de vuilnisbak in te gooien. “Niets deugt ervan”. Wel wil hij kwijt dat de president van alles op de hoogte was. Met andere woorden, “Niet ik, Dick Cheney. Hij, George W. Bush , de 42ste president van de Verenigde Staten van Amerika is verantwoordelijk”.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 11, 2014 at 11:48 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: