sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘Invoering euro ging ook goed’

leave a comment »

Hij, Henk Krol, enig Tweede Kamerlid van 50PLUS, stond er wat beteuterd bij. De directeur van de ouderenbond, de wethouder van de gemeente Huizen en de wijkverpleegkundige waren het niet alleen gloeiend eens, ze waren bovendien razend enthousiast. “De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO 2015, is een prima maatregel. Heel goed dat de gemeenten de zorg overnemen. Met de transitie komt het helemaal voor elkaar, ook al zal er wel eens iets fouts gaan. We staan volledig achter het doel om de zorg dichterbij de mensen te brengen. Natuurlijk wordt er bezuinigd. Maar dat kan allemaal best”.

Een overgrote meerderheid van de kijkers bleek het met Krol eens, maar tegen zoveel eensgezindheid gepaard aan enthousiasme van de experts, bestuurders en mensen in het veld kon zelfs hij niet op in het EO-debatprogramma Arena. Dus nam de diplomaat in hem wat gas terug. “Ook ik denk dat een aantal veranderingen prima zijn. Maar het gaat te snel. In een aantal rijke gemeenten zal het best goed gaan. In andere beslist niet omdat de financiën ontbreken ”, bleef hij zijn zorgen delen.

Waarop Felix Rottenberg in De Wereld Draait Door de kijkers toesprak. Rottenberg is oud-voorzitter van de PvdA, maar nooit bang zijn partijgenoten de mantel uit te vegen. Ook hij gelooft in het slagen van het grote zorgproject WMO 2015, al moet erbij vermeld worden dat hij actief betrokken. Grote bewondering heeft hij voor de kunde van staatssecretaris Martin van Rijn. “Het komt helemaal voor elkaar”.

Vooral ouderen met een zorgvraag kampen met onbeantwoorde vragen, zijn onzeker, vrezen de dag van morgen. Sociale wijkteams moeten dit soort problemen wegnemen. In geval van verandering is de gemeente verplicht contact op te nemen, heeft de Groningse rechtbank vorige week nog bevestigd. De conclusie is helder, het tegenoffensief is begonnen: Doemdenkers als het SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten, MAX-programma directeur Jan Slagter zullen op de knieёn moeten. Excuses aanbieden aan Martin van Rijn. Toegeven dat zij de mensen onnodig bang hebben gemaakt.

Iemand zei het: “Met de invoering van de euro is het immers ook allemaal goed gegaan. Zijn de doemscenario’s een farce gebleken”!

“Met de invoering van de euro is het ook goed gegaan”. De woorden dreunen na. Het is waar, de feitelijke omzetting verliep feilloos. Over het vervolg zijn de meningen toch iets verdeelder. Trouwens, de privatisering van de Nationale Spoorwegen verliep tenminste zo soepeltjes als de invoering van de euro. En wat te denken van de invoering van het huidige ziektekostenstelsel? “Geen vuiltje aan de lucht”, stelde minister Hans Hoogervorst tien jaar geleden het land gerust, om na zijn ministerschap toezichthouder van de Autoriteit Financiёle Markten te worden.

Hoe het zij, de staatssecretaris zit er dicht op. Bij de parlementaire pers staat hij hoog aangeschreven. Zijn partij, de PvdA, kijkt over elke schouder mee. De toekomst van politiek leider Diederik Samsom is ermee verbonden. Als de transitie wonderwel goed verloopt, is wellicht een wonder mogelijk. Kan de schier onvermijdelijke verkiezingsnederlaag op 15 maart alsnog worden omgebogen.

Maar hoe de invoering van WMO 2015 ook verloopt, de euro, de nationalisatie van de NS, de post, het zorgstelsel tonen overduidelijk aan: Er is geen terug!

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 15, 2014 at 1:37 pm

Posted in Een mening

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: