sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET KAN VANDAAG NOG, OF MORGEN …

leave a comment »

De wereld is er nu wel van overtuigd. Zelfs journaliste en toptwitteraar Wouke van Scherrenburg is om. Natuurlijk erkent ze de staat Israёl, maar een bezoek heeft haar tot inkeer gebracht, in die zin dat ze met eigen ogen gezien heeft hoe de Palestijnen worden vernederd, geschoffeerd, gediscrimineerd.

Dit jaar nog buigt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich over de resolutie om, de onafhankelijke staat Palestina te erkennen. De resolutie kan rekenen op een Amerikaans veto. Maar toch. Applaus en luid gejuich klonken vorige week nog door het Europese Parlement. Trots toonden 498 parlementsleden zich. Misschien was het wel opluchting. Immers, ze hadden dit allang gewild, maar durfden niet. De tijd was er niet naar. Het schuldbesef woog te zwaar. Dat alles behoort nu tot het verleden. Zij spraken zich uit voor de erkenning van de staat Palestina. De parlementen van Zweden, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanniё waren hen al voorgegaan.

De druk op Israёl wordt steeds groter. De woede is intens. Zo velen zijn er allang van overtuigd dat Israёl het kwaad en de Palestijnen het goede vertegenwoordigt. Op z’n minst willen zij dat de Joodse staat zich terugtrekt uit de Westelijke Jordaanoever. Oost-Jeruzalem zien zij als hoofdstad van Palestina.

De wereld kan willen wat zij wil. Zij mag ook argumenten hebben. Niet alleen Wouke van Scherrenburg is geschrokken. Een Ander Joods Geluid is feller nog dan Hamassympathisant Dries van Agt. Genoeg Israёli’s hebben grote moeite met de illusieloze politiek van de regering-Netanyahu waarin het extreem joodsnationalisme steeds meer ruimte krijgt. Alsof je de vijand kan doodverklaren, eeuwig eronder houden, niet serieus hoeft te nemen.

Anderhalf miljoen Palestijnen zitten opgesloten in de Gazastrook. Drie miljoen wonen in de westelijke Jordaanoever. Uitzicht op iets beters is er nauwelijks. Natuurlijk kan Europa Palestina officieel erkennen en Israёl sancties opleggen. Het kan de Joodse staat isoleren en tot een schurkenstaat verklaren, strenge sancties opleggen. De vrede komt er geen stap door dichterbij.

Integendeel. Al 45 jaar, sinds de Juni-oorlog van 1967, is de zogenaamde vredespolitiek tot mislukken gedoemd, en daarvoor is een eenvoudige reden, namelijk de aanname dat de Palestijnen bereid zijn hun verlies te nemen en de staat Israёl te erkennen. Misschien dat ze willen gedogen.
Haal het Hek weg, ontruim de Joodse nederzettingen. Erken Palestina, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Wat dan?

De ware vredesdiscipelen zullen het risico nemen. Zelfs zij kunnen niet verbaasd zijn als de Israёli’s een dergelijke ontwikkeling vrezen. Internationale garanties zullen hen nauwelijks geruststellen. Misschien is het een kwestie van de cultuur. In elk geval lijken Palestijnen nogal gehecht aan de grond waarop zij menen recht te hebben.

De twee statenoplossing is van meet af aan een fictie, een sympathieke illusie. Dat is de weeffout. Hamas wil Israёl vernietigen. De Palestijnse Autoriteit moge gematigder zijn, ingezien hebben dat geweld niet werkt. Anders dan de eerste leider Yasser Arafat heeft Mahmoud Abbas nooit het gezag had zijn vredeswil door te drukken, al moet daarbij gezegd dat de regering-Netanyahu daaraan zijn bijdrage heeft geleverd.

Het punt is, zowel Israёli’s als Palestijnen willen het hele land. De geschiedenis is niet terug te draaien, de verhoudingen zijn verhard, de radicalen bepalen het beleid. De Joodse kolonisten willen overal terechtkunnen in Eretz Israel, het land van hun voorvaderen. Palestijnen willen hun huizen en land terug vanwaar zij in 1948 zijn verdreven of zijn gevlucht.

Welnu, geef hen het land. Noem het Israёl-Palestina. Maak er een federatie van. Vorm twee autonome democratische regeringen, een Israёlische en een Palestijnse. Garandeer de rechten van alle burgers. Als Palestijnen in Israёl mogen wonen, mogen Joden ook in Palestina wonen. Maak van Jeruzalem de gezamenlijke hoofdstad.

Het kan vandaag nog, of morgen. Het enige dat nodig is, een oprechte vredeswil. Aan beide kanten.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 22, 2014 at 10:25 pm

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: