sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

GEEN LICHTPUNTJE VALT TE ONTDEKKEN

leave a comment »

Zo veel verdriet. Vermengd met woede. We waren oprecht geschokt, leefden mee. Waren woedend. Stil, toen 298 inzittenden van de MH17, van wie 198 Nederlanders, de dood vonden. Neergehaald door een raket. Minister Frans Timmermans trof de juiste toon.

De MH17-ramp is een dieptepunt, onvergelijkbaar met alles. Zo heel anders ook dan een economische of politieke crisis. Wat crisis? ‘Yes, we can’, juichte de Amerikaanse econoom, Nobelprijswinnaar, New York Timescolumnist, Paul Krugman vorige week. Normaliter is hij een voorzichtige bondgenoot van de Amerikaanse president Barack Obama. Steunt diens economische politiek, staat pal voor Obamacare, maar heeft als zo velen moeite met het weinig doortastende optreden van zijn president.

Aanleiding van Krugmans plotselinge optimisme betreft meer dan de Amerikaanse economie die het derde kwartaal met vijf procent groeide, terwijl de werkloosheid met 5,9 procent van de beroepsbevolking in zes jaar niet zo laag geweest. Krugman meent een andere Obama te ontwaren na de Republikeinse verkiezingszege van november. De president lijkt verlost van de noodzaak om het Congres voor zich te winnen, en vastbesloten gebruik te maken van de bevoegdheden waarover hij nog altijd beschikt.

Al met al toont Krugman zich onder indruk van de sancties tegen Rusland, het vastbesloten optreden tegen de Islamitische Staat, de toenadering tot Cuba en het klimaatakkoord met China. ‘Yes, we can’. Als iemand zich realiseert dat de schrijnende tegenstellingen en onevenwichtigheden in het Anerikaanse politieke en economische landschap zijn opgebouwd uit hout van het duurzame en harde soort, is hij het wel. Het kan niet anders. Krugman haalt Obama’s verkiezingsslogan uit de mottenballen als aanmoediging, een steun in de rug. Wie weet, is er een begin. De groei is dáár.

Amerika is ver weg. Ongetwijfeld zal ook hier de economie weer groeien, gaat het duurzaam crescendo, maar niet nadat de verschillen tussen de winners en losers welhaast Amerikaanse proporties hebben aangenomen.
Intussen suddert de crisis door. Dit land telt 657.000 werklozen. Ouderen zijn zorgenkindjes geworden. De participatiemaatschappij is een feit. Het VVD/PvdA-kabinet loopt op zijn laatste benen. Opnieuw voelen grote aantallen kiezers zich bedonderd. Slachtofferschap doet mensen al gauw foute keuzen maken. Racisme neemt toe. Antisemitisme tiert welig.

Uiteindelijk barst elke kruik die te lang in het water ligt. Of de kiezers het aandurven de PVV van Geert Wilders aan een meerderheid te helpen, staat in de sterren geschreven. Een derde van het electoraat overweegt een stem op Wilders. De onvrede en boosheid zijn zeer aanwezig. Maar er is ook angst.

Door alles heen dreigt het Rusland van Vladimir Poetin. Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken sprak er in Buitenhof over. Wat trof, was de bezweringsmethodiek die de zorgvuldig gekozen, geruststellende woorden deden klinken als holle retoriek. Want dat Poetin een gevaarlijk man is, een kat in het nauw bovendien, erop uit het Westen tegen elkaar uit te spelen, dromend van een machtig Russisch imperium en daarbij horende invloedssferen, zal de bewindsman beseffen. Zoals hij zich ook geen illusies zal maken over de Islamitische Staat, het moslimfundamentalisme. Hopeloos, machteloos is het advies om niet langer de democratie als leidraad te nemen, maar te respecteren dat ze het elders op een andere manier doen.

Eens, ooit weer, misschien het komende jaar al, zal de economie ook hier opveren. In elk geval nadert het moment dat het politieke systeem openbreekt. Zelfs wij de burgemeester direct kunnen kiezen en Russen zich realiseren dat dictaturen niet werken.

2015. De MH17-ramp blijft een afschuwelijk onherroepelijke gebeurtenis die geen doel heeft gediend. ‘Yes, we can’. Nog valt geen lichtpuntje valt te ontdekken. Zelfs is het de vraag wat het land zwaarder laat wegen, de onderste steen die boven moet komen of zekere belangen?

Written by sjonkritmeester

December 29, 2014 at 8:26 pm

Posted in Een mening

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: