sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

STEM OP PVV IS STEM OP DICTATUUR

leave a comment »

De mythe waart rond. Alsof het westerse medicijn democratie uitgewerkt zou zijn, haar beste tijd gehad heeft. Niet alleen zouden met name Russen en Chinezen zeer content zijn met hun leiders, ook in het Westen woekeren twijfels. Geen toeval dus dat partijen met een sterk autoritaire inslag aan populariteit winnen. Want laat de kiezer zich geen illusie maken, een stem op het Front National, de PVV, de UKIP, Lega Nord, de N-VA en AfD is een stem die leidt naar dictatuur.

En dat vanwege een mythe. Immers, juist nu, in een tijd van economische en politieke crisis, is de democratie voorwaarde nummer één voor een samenleving om verder te komen. Zonder democratie is er geen vrijheid, geen rechtszekerheid, geen debat, geen ontwikkeling ten goede. Ook al schieten bestuurders in gevestigde democratieën op gezette tijden te kort, omgekeerd realiseren te weinig burgers zich niet dat zij als dragers van het systeem moeten investeren, zich opofferingen getroosten.

Een mythe ook, omdat er welhaast blind van uitgegaan wordt dat Russen en Chinezen massaal achter hun leiders staan. Dat wil zeggen, conclusies worden getrokken uit opiniepeilingen en gesprekken in met burgers die zich om begrijpelijke redenen wel tweemaal bedenken voordat zij het achterste van hun tong laten zien.

Maar mythe of niet, de veronderstelling geeft al te denken. Januari 2015. Somber zijn de voorbeschouwingen op het nieuwe jaar. De ondergang van de aarde is net niet voorspeld. In het dagblad Trouw ziet veiligheidsexpert prof. dr. Rob de Wijk gevaren overal. In de Volkskrant waarschuwt de Zuid-Koreaanse econoom Ha -Joon Chan voor een nieuwe financiёle crisis in deze contreien. The New York Timescolumnist Paul Krugman vreest voor een reprise van de jaren 1930. Met angst en beven wacht Europa de uitslag af van de Griekse gang naar de stembus. De doemscenario’s over de herinrichting van het zorgsysteem stapelen zich op. Alleen premier Mark Rutte blikt in het NRC Handelsblad met vertrouwen de toekomst in.

Het pessimisme heeft zijn redenen. Rusland, om maar een voorbeeld te noemen, moet van president Poetin weer groot en gevreesd zijn, compleet met invloedssferen, met Oekraїne als de lakmoesproef. In het Midden-Oosten dreigt de Apocalyps. Ook China wil zich doen gelden, terwijl de megalomane trekjes van de Turkse president Erdogan niet langer zijn te negeren. In Europa weet de economische crisis van geen ophouden. Nationaalpopulisten hebben de wind in de zeilen. Wéér dreigt de val van een Nederlands kabinet.

De ondergang , hel en verdoemenis voorspellen, is makkelijk genoeg. Onvermijdelijk zijn zij niet. Toeval, geluk en goed beleid kunnen samenvallen. De experts lijken het er wel over eens dat het economische herstel in de Verenigde Staten van structurele aard is. Dat de sociale tegenstellingen een levensecht probleem zijn, begint ook aan de overkant van de oceaan door te dringen. Het vertouwen in president Obama neemt toe. Het economische herstel in de Verenigde Staten kan overslaan.

Vrede in het Midden-Oosten is ver weg. Het moslimfundamentalisme floreert, maar ook daar liggen kansen. De mensen hoeven ze allen maar te pakken. Ach, perfect wordt het nooit. Het zou al mooi zijn als de Europese Unie begrijpt dat een beetje democratie een contradictio in terminis is, en wij in Nederland het groot onderhoud ter hand nemen, met ingang van direct.

Kortom, samenvattend, alles bij elkaar genomen, het jaar 2015 heeft alles in zich van een keerpunt. Het wordt ongemeen spannend, erop of eronder. Het onderzoek naar de MH17-ramp kan een president ertoe bewegen richting Kiev op te trekken. Boze burgers zijn er overal. Verstandige politici kunnen bijsturen. Zoveel is zeker, mensen kunnen zweren bij bestaande machtsstructuren, stamverbanden, zich aan hun God overleveren, een volwaardige democratische rechtsstaat is het enige instituut dat mensen soelaas biedt.

Written by sjonkritmeester

January 5, 2015 at 8:32 pm

Posted in Een mening

Tagged with , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: