sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

OOK DIEUDONNÉ LIEP MEE

leave a comment »

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov was in Parijs, de Turkse premier Ahmet Davutoglu vergezelde hem, net als de Algerijnse minister van buitenlandse zaken Ramtame Lamamra, de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, de Israёlische premier Benjamin Netanyahu, de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Sameh Choukry. Premier Rutte en minister Opstelten vertegenwoordigden Nederland. Marine Le Pen van het Front National was in Beaucaire, 700 kilometer zuidwaarts. Alleen Geert Wilders. Waar was hij?

Indrukwekkend was de boodschap. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken telde gisteren 3,7 miljoen demonstranten, van wie anderhalf miljoen in Parijs. Die liepen mee in de ‘Marche républicaine’ voor de vrijheid, voor democratie, voor de waarden van de Vijfde Republiek.

Zelden kreeg de Franse politie zoveel lof toegezwaaid als verdedigers van de democratische rechtsorde. Duizenden eerden de vermoorde agent met: ‘Je suis Ahmet’, terwijl de imam van Drancy, Hassen Chaghoumi, in de synagoge aantoonde dat de Koran multi-interpretabel is door op gepaste wijze eer te betuigen aan de vier Joodse slachtoffers die ISIS-aanhanger Coulibaly had gemaakt.

President Hollande omhelsde de medewerkers van Charlie Hebdo die de aanslag hebben overleefd. Tegelijk heeft het allemaal iets ongemakkelijks. Zo liepen er nogal wat vertegenwoordigers mee van landen die van alles hebben, behalve vrijheid van meningsuiting, democratie, godsdienstvrijheid en een onafhankelijke rechtspraak.

Bovendien stond de aanslag op de supermarkt in de Joodse wijk Porte de Vincennes niet op zichzelf. De wereld herinnert zich hoe Franse jihadisten toesloegen in Toulouse en Brussel, en er gaat bijna geen week voorbij of er zijn wel incidenten. Sommigen zien daarvoor het Israёlisch-Palestijnse conflict als een soort van rechtvaardiging. Feit is dat het antisemitisme in Frankrijk een lange geschiedenis heeft. Feit is ook dat Frankrijk bekend staat als een geharnast voorstander van de Palestijnse zaak.

Het zal dus wel toeval zijn dat de komiek Dieudonné zoveel succes heeft met antisemitische grollen en grappen. Over Dieudonné gesproken. Correspondent Pieter Vermaas meldt: “Ook hij liep mee”.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

January 11, 2015 at 11:11 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: