sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘SARAH’ IS TEGEN ANTISEMITISME

leave a comment »

Sarah zegt: “Antisemitisme vind ik verschrikkelijk. Daar zijn wij tegen, dat hebben wij op onze eerste informatiedag ook duidelijk gezegd. Ik vind Israël net zo vreselijk als de Islamitische Staat, en ik ben zelf moslim.”

De NRC Handelsbladsite citeert. Sarah is lid van de actiegroep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina. Die had gisteren op de Vrije Universiteit in Amsterdam georganiseerd, had sprekers uitgenodigd. Maar helaas, op het laatste moment trok het VU-bestuur zijn toestemming in waardoor de SRP te elfder ure naar elders moest uitwijken.

“Censuur”, meldt de Facebookpagina. “Censuur”, vindt Sarah die niet met haar achternaam genoemd wil worden. Misschien wordt ze bedreigd. Op faceboek staat: “Israël is een Apartheidsstaat. Dat is de reden waarom wij oproepen tot een ACADEMISCHE boycot van Israël door de VU. Dit doen wij namens een inclusieve groep van allemaal verschillende afkomsten, religies en geslachten”.

Grappig is de laatste zin: ”Wij verwijderen en nemen afstand van alle antisemitische en racistische comments”. Zeker als je hem in combinatie met deze leest: “Alle support is nodig. Free Palestine! VU Israël-vrij”!

Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog. Je zou willen dat het anders was, maar wie de argumenten van de SRP-actiegroep tegen het licht houdt, begrijpt dat een serieuze discussie met andersdenkenden er niet echt inzit. Voor de studenten is het wit contra zwart, goed contra fout, slachtoffer contra moordenaar, onschuld contra schuld.

Israёl, even erg als de Islamitische Staat. Een Nederlandse universiteit moet Israёl-vrij zijn. Contacten met de Joodse staat zijn uit den boze. Misschien begrijpt Sarah het niet. Ongetwijfeld zal ze verwijzen naar de 2100 Palestijnse doden die nog afgelopen zomer zijn gevallen, de terminologie Israёl-vrij is voor sommige mensen nogal beladen.

Maar goed, Anja Meulenbelt was er gisteren bij. Zij is ervaren, ex-politica en oud genoeg om zich te realiseren dat het onderscheid tussen Israёl-vrij en Joden-vrij voer voor fijnproevers is. Zij moet weten dat het op één lijn zetten van Israёl en IS elk vergelijk onmogelijk maakt. Dat een recht op terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen het einde betekent van de onafhankelijke staat Israёl.

Verrassend is het niet dat de actiegroep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina staat voor Israёlhaat. Sarah vindt antisemitisme verschrikkelijk. Maar waarom, is de vraag, bedient ze zich dan van de terminologie?

Written by sjonkritmeester

January 13, 2015 at 10:50 pm

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: