sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET GELIJK VAN FRITS BOLKESTEIN

leave a comment »

Vier jaar geleden alweer, haalde VVD-prominent, oud-minister, oud-eurocommissaris, Frits Bolkestein. het nieuws. “Bewuste Joden doen er goed aan hun heil elders te zoeken. Ga naar Israёl of Amerika”, zou hij geadviseerd hebben. Femke Halsema van GroenLinks twitterde: “Hij is kierewiet”. Jeroen Pauw en Paul Witteman ondervroegen hem of ze het in Keulen hoorden donderden.

De 81-jarige Frits Bolkestein liep ook toen al heel wat jaren mee. Zoveel is zeker, de oud-politicus zegt nooit zo maar wat. Is belezen en erudiet. Ervaren, gezaghebbend, door de wol geverfd. Zelden toonde hij zich zo geëmotioneerd als die avond, 9 december 2010. De Israёlische historicus Manfred Gerstenfeld had hem in zijn boek ‘Het Verval’ te kort door de bocht geciteerd.

“Nee, Joden hoeven niet weg”, bezwoer hij, “integendeel, integendeel. Ik ben een groot vriend van Israёl. Maar ik kijk, zie, neem waar dat het aantal antisemitische incidenten in dit land schrikbarend toeneemt. Vooral moslimjongeren hebben daar een aandeel in. Wat ik bedoelde is, waarschuwen dat er geen toekomst is voor toekomstige generaties Joden die herkenbaar willen zijn. De groep is domweg te klein. Er zijn pakweg 50.000 Joden van wie er 9000 orthodox zijn. Met een keppeltje op kun je rekenen op scheldpartijen. Synagogen en scholen moeten bewaakt worden. En ja, ik ben pessimistisch want ik vrees dat de samenleving het probleem niet onderkent. Wegkijkt, net als toen”.

Frits Bolkestein werd weggehoond. Maar nu, vier jaar later, rest maar één conclusie. De oud-politicus heeft het goed gezien. Vier jaar later kan hij zich alleen maar bevestigd voelen. Want dat gebeurt, wegkijken. Het probleem niet onderkennen. De oud-politicus had het ook nog over onderduikgedrag. O, wat heeft hij gelijk. Ik lees de sites. Ik noem Joop.nl. De actiegroep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina die een Israёlvrije universiteit eist. Moslims klagen na Parijs over discriminatie, over dreigementen. Intussen tiert het antisemitisme in de zin van Jodenhaat welig, ingegeven door het antizionisme. Vaak zijn het Marokkaanse moslims, hoewel de Turkse regering zich op dit terrein kranig weert. Genoeg autochtone Nederlanders die zich ertoe aangetrokken voelen.

Frits Bolkestein heeft gelijk. Het is hemeltergend. Mijn vrienden zullen het niet begrijpen. Hebben geen idee. Maar het kwaad, dat woekert voort. Achter de huisdeuren wordt het de kinderen ingeprent: “Joden zijn slecht. Niet moslims, maar Zionisten hebben de aanslagen in Parijs gepleegd. Het is de schuld van de Amerikanen”.

Er zijn veel moslims die het geweld veroordelen. Maar Israёl blijft het ijkpunt, verklaart veel, zo niet alles. Hoe kan het ook anders? Het onder wijs zou enig soelaas kunnen bieden. Vergeet het. Docenten hebben geen idee. Heeft Parijs de ogen dan niet geopend? Lopen er geen militairen in Antwerpen die Joodse instellingen bewaken? De wereld is zoals hij was. Het is aards. Er zijn economische belangen. Moslims zijn met velen. Joden met heel weinigen.

Bovendien voelen velen zich te veel Nederlander, zijn volledig geassimileerd, hebben weinig tot niets met het geloof. Zijn nooit in Israёl geweest. Sommigen denken zelfs dat alles is opgelost als het land zich terugtrekt achter de grenzen van 1967.

Written by sjonkritmeester

January 19, 2015 at 4:06 pm

Posted in Een mening

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: