sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EUROPA, DOM, DOM, DOM

leave a comment »

De draaiboeken liggen klaar. Misschien zijn hier en daar enige cosmetische aanpassingen mogelijk. Maar Europa zal zaken moeten doen met premier Alexis Tsipras, de leider van Syriza. Met radicaal links zoals de neutrale waarnemers die partij noemen. Hoe het zij, bevestigde minister en voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem al: “Griekenland moet zich houden aan de afspraken. Basta”.

Dom, dom, dom. Gisteren vertelde de president van De Nederlandsche Bank, dr. Klaas Knot in Buitenhof dat de stap naar een kwijtschelding van de enorme schuldenlast niet eens zo groot meer is, gezien de rentedaling en het oprekken van de looptijd. Ook weet het Europa van Duitsland allang dat het geduld van de Griekse burgers op is. Mogelijk zijn bondskanselier Angela Merkel en minister van financiën Wolfgang Schäuble tot de conclusie gekomen dat de eurozone onhoudbaar is. Het opendraaien van de geldkraan waartoe de Europese Centrale Bank besloot was al nauwelijks te verteren. Desnoods moet Griekenland er dan maar uit. Als de Spanjaarden en de Portugezen dat voorbeeld willen volgen? Laat ze gaan.

Welke kant de geschiedenis ook op wankelt, Europa staat opnieuw voor een allesbeslissend moment. Het Verdrag van Maastricht en alles wat daar logischerwijs uit volgde, heeft er alleen maar toe geleid dat Europa zich steeds dieper het moeras inwerkte. De politiek van bezuinigen en hervormingen is mislukt, betekent voor te veel mensen ellende, werkloosheid, stagnatie. Zelfs dreigt deflatie, hoewel bankpresident Knot meent dat daar nog lang geen sprake van is omdat de neergang vooral te wijten is aan de daling van de olieprijs. “Een cadeautje waarmee we juist ons voordeel kunnen doen”, was hij toch hoopvol over de ontwikkeling van de economie.

Ach, een maand geleden twijfelde dr. Knot nog hardop of de politiek van keiharde bezuinigingen, gepaard aan hervormingen wel zo wijs was. Maar ja, er is geen terug, al is het maar omdat ongelijk bekennen niet in het politieke woordenboek voorkomt. Liever laten de politci het erop aankomen. Drie jaar geleden durfden de Grieken het nog niet aan. Maar sinds gisteren kan er geen misverstand over bestaan, de maat is vol.

Zover is de rest van Europa niet. Maar Duitsland en zijn medestanders waaronder Nederland doen er toch goed aan de Griekse verkiezingsuitslag serieus te nemen. Immers, in Frankrijk, Italiё, Oostenrijk, Nederland en zelfs Duitsland krijgen nationaal-populistische bewegingen steeds meer vat op ontevreden, bange kiezers.

Tot nu toe hebben de gevestigde partijen zich kunnen redden. Maar in Griekenland is de eens zo machtige PASOK-partij weggevaagd. In Nederland dreigt hetzelfde met de PvdA. Overal in Europa rommelt het. Het is overduidelijk dat Europa vooral gebaat is bij een snel, krachtig economisch herstel. Helaas, daar ziet het niet naar uit. Alleen daarom al lijkt het verstandig als het starre Duitsland de Grieken tegemoetkomt. Toegegeven, het zou de Spanjaarden, Portugezen, Fransen en Italianen op een idee kunnen brengen, daartegenover staat dat een onbuigzame houding alleen maar het gevaar vergroten dat burgers op hun manier wraak gaan nemen. Marine Le Pen voert in Frankrijk de peilingen al maandenlang aan. Le Pen, president van Frankrijk. Dan is Europa pas echt ver van huis.

Written by sjonkritmeester

January 26, 2015 at 1:39 am

Posted in Een mening

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: