sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALLEEN ISRAËL LIGT DWARS

leave a comment »

De redelijke mensen lijken het er wel over eens. Het is tijd om de sancties op te heffen. Prima zaak dat Amerika probeert met Iran tot een akkoord over het atoomprogramma te komen. Het is trouwens nu of nooit. Immers, na de gematigde president Rouhani kan er zomaar weer een radicaal als Ahmadinejad op het politieke toneel verschijnen.

Dus praat en reist de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Kerry zich suf. Zijn baas, president Barack Obama, wil wel een doorbraak op zijn conto bijschrijven. Groot-Brittanniё, Frankrijk en Duitsland zijn vóór in de wetenschap dat er miljoenencontracten wachten. Rusland en China willen hun invloed aanwenden.

Alleen Israёl en de haviken liggen dwars. Wat heet, het Witte Huis is woedend omdat de Republikeinen, azend op de Joodse stem, premier Netanyahu hebben uitgenodigd om het Congres er nogmaals van te overtuigen dat Iran niet te vertrouwen. Dat sancties nodig zijn en dat ten koste van alles moet worden voorkomen dat Iran over een kernbom beschikt.

Het is allemaal grote politiek. Misschien moet president Obama het voordeel van de twijfel krijgen. Is een akkoord wel degelijk haalbaar. Maar ach, ik keek gisteren naar deel 2 van Onze Man in Teheran, zijnde NRC Handelsblad- en New York Timescorrespondent Thomas Erdbrink.

Opnieuw was het een indrukwekkende uitzending. Opnieuw kwam naar voren, hoe een echte dictatuur de bevolking tot in de kleinste hoekjes zijn wil probeert op te leggen. President Rouhani mag praten met de VS. Ayatollah Khamenei is de leider van het land. Dus klinkt elke vrijdag uit talloze kelen tegelijk: “Dood aan de Amerikanen, Dood aan de Joden”.

Een conclusie kan voorbarig zijn. Thomas Erdbrink houdt niet op met relativeren. “Burgers nemen hier de ruimte”. De kijker kan er niet omheen dat de islamitische republiek Iran al 35 jaar functioneert, en niet zal rusten voordat Amerika is verslagen en Israёl is vernietigd. Tegelijk weet diezelfde kijker dat het geen beletsel is om tot een akkoord te komen, al is het maar vanwege economische belangen.

Written by sjonkritmeester

January 27, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: