sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALLEEN CRUYFF IS HEM DE BAAS

leave a comment »

De vette knipoog deed het hem. Hij heeft er alle vertrouwen in. “Dat komt goed”, antwoordde mr. Roger van Boxtel dan ook op het succes dat Buitenhofpresentator Paul Witteman hem toewenste bij het solliciteren naar een nieuwe baan. En wie de 61-jarige topman van ziektekostenverzekeraar Menzis en D66-senator twintig minuten had aangehoord, kon daar alleen maar mee instemmen. Deze man mag dan afscheid nemen, lang zal hij niet werkloos blijven. Voor hem gaat de wet van de leeftijdsdiscriminatie niet op.

Roger van Boxtel maakte in de jaren 1990 naam als Tweede Kamerlid. Zelfs werd hij minister zonder portefeuille in het tweede kabinet-Kok. Een minister die de handstand meester was. Na het ministerschap lag de wereld open. Het predikaat sociaal-liberaal lachte hij weg. “Nee, mijn positie bij de ziektekostenverzekeraar en het fractieleiderschap in de Senaat bijen elkaar niet”. Boos wordt hij als Paul Witteman de term graaier in de mond neemt. “De mensen moeten eens beseffen wat voor risico’s wij dragen. Welke verantwoordelijkheden wij hebben”, kapte hij de vraag af.

Paul Witteman mag zijn beste tijd als kritisch ondervrager gehad hebben, zijn ondergrens heeft nog altijd een behoorlijk niveau. Niettemin was hij kansloos tegen de woordenbrij die Roger van Boxtel op hem losliet. In elk geval was de boodschap niet mis te verstaan: “Nederland heeft het beste ziektekostenstelsel ter wereld. Critici zijn zeurpieten”.

Roger van Boxtel. De krullen hebben hem nooit in de steek gelaten. Alleen Johan Cruyff was hem de baas. Intussen hoopt zijn partij haar toppositie in de peilingen te verzilveren. Burgemeester van Amsterdam wil de D66’er wel worden. Een nieuw ministerschap zou zo maar kunnen. Zoveel is zeker, eenmaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, weet de concurrentie zich bij voorbaat kansloos.

Written by sjonkritmeester

February 2, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: