sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ANGST VERDOEZELT ECHTE GEVAAR

leave a comment »

Opnieuw vechten we de verkeerde oorlog. Na Parijs is de angst pas goed het land binnengeslopen. Matthijs van Nieuwkerk en Eva Jinek de afgelopen weken bezig gezien? “Zo eng”. De vraag die de experts vanuit Den Haag, Amsterdam en Hilversum en Den Haag het vaakst stellen is niet of, maar wanneer de terroristen hier toeslaan. Welk station ze zullen opblazen?

Dus brak in Hilversum paniek uit toen een man de NOS-studio binnendrong. De rampenzender bleek nauwelijks voorbereid. Intussen heeft ook de NOS door dat er geen ramp heeft plaatsgevonden. Maar hij had kunnen plaatsvinden, en daarom wil CDA-leider Sybrand Buma dat de overheid alle radicalen gaat volgen en ook nog eens een meldplicht oplegt. Politie en veiligheidsdiensten hebben de plannen al klaar voor extra menskracht, materiaal en uitrusting. Buren moeten buren beter in de gaten houden. Ouders en onderwijs hebben een taak.

Geen misverstand. Er is een probleem met de islam. Ook in de rest van Europa staan de seinen op rood. In het Midden-Oosten imploderen staten. Soennieten en sji’ieten bevechten elkaar. Terroristen trachten het Westen van binnenuit uit te hollen en moslims voor hun zaak te mobiliseren. Maar vormen radicale moslims nu echt het grote gevaar?

Als zij al gevaarlijk zijn, heeft dat alles te maken met de economie. De islam mag een bindende kracht zijn, de leiders van de Islamitische Staat en Al Qaida kunnen putten uit een miljoenenleger van jonge mannen die een uitzichtloos leven leiden. Over hen kunnen beschikken, is een sleutel naar de macht. Maar de concurrentie is groot. Er zijn machtige tegenstanders en nog veel meer miljoenen die van geen kalifaat weten willen. In de VS en Europa kunnen de extremisten mensen doden en de Profeet wreken. Ze kunnen de staat tijdelijk ontwrichten. Ze zijn goed in angst zaaien. Tegen de militaire suprematie van het Westen kunnen zij niet op.

Intussen vormt de economische stagnatie in de Eurozone een veel acuter en wezenlijker gevaar. De gevestigde partijen hebben de lidstaten de afgelopen jaren horende doof en ziende blind bezuinigingen en hervormingen opgedrongen. Het neoliberale kapitalisme en de vrije markt zijn heilig verklaard. Enfin, het verhaal is bekend. De rijken werden rijker. De middenklasse heeft het hard te verduren. Alleen in Nederland zijn al 678.000 werklozen, dat wil zeggen 8,6 procent van de beroepsbevolking, een cijfer dat gunstig afsteekt bij de percentages in Griekenland, Spanje en Portugal die tot 25 procent reiken.

De angst voor aanslagen verdoezelt het wellicht, maar de rek lijkt eruit. Van oudsher is de economie de levensader van de Europese Unie. Zo lang zij bloeide en groeide konden de gevestigde partijen hun gang gaan. Maar na zes jaar crisis is het op. De burgers zijn in opstand gekomen. In Griekenland won Syriza vorige week de verkiezingen. In Spanje maakt Podemos zich op om dit jaar nog toe te slaan bij de gemeenteraads- en deelstaatverkiezingen. Het National Front in Frankrijk, de UKIP in Groot-Brittanniё, AfD in Duitsland, de Vijfsterrenbeweging in Italiё. Overal dreigen nationalistenpopulisten het fundament onder de Europese Unie uit te trekken.

De economische crisis bestrijden, zou het richtpunt moeten zijn. Helaas, de politici hebben de crisis nooit willen bestrijden. Integendeel, zij zagen er een uitgelezen kans in om hun neoliberale plannen met Europa een reuzenzwaai te geven. Tegen de bekende economische wetten in, eisten zij keiharde bezuinigingen en hervormingen. Meer ruimte moest er komen voor de vrije markt, ondernemers en multinationals. Met als gevolg dat de economie het moeras in gedreven is. Daaruit zien te komen, is de eerste prioriteit.

Immers, ook hier geldt de Wet van Murphy. In het oosten rammelt het boze Rusland aan de deur. President Vladimir Poetin is alweer een jaar bezig de voormalige Sovjetdeelrepubliek Oekraїne zijn wil op te leggen. Het is aan het Westen om te voorkomen dat hij 40 miljoen Oekraïners de kans ontneemt een ordentelijke democratische rechtsstaat op te bouwen. Natuurlijk kan de Europese Unie Poetin laten. Het kardinale punt is dat mannen als Poetin denken in termen van macht. En, erger nog, daarvan nooit genoeg hebben.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

February 2, 2015 at 7:20 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: