sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

IS HET 1938? OF AL 1939?

leave a comment »

De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit precies. Dat maakt voorspellen altijd weer tot een onding. Al met al heeft de situatie wel iets weg van 1938 toen Hitler Engeland en Frankrijk voor het blok zette omtrent Sudetenland. Of is het al 1939 toen Stalin zijn deel van de Europese koek opeiste en Nazi-Duitsland de vrije hand gaf? Gevaarlijk is het.

In elk geval lopen overeenkomsten met de crisisjaren 1930 in het oog. Over de economie is al veel gezegd. Een jaar geleden vielen Russische commando’s de Krim binnen waarop de strijd om Oost-Oekraïne losbarstte. Duizenden doden zijn sindsdien gevallen. Nederland weet er alles van. Oorlogsmisdaden zijn gepleegd. De MH17 is neergeschoten.

Intussen is een nieuwe fase is aangebroken. Door Rusland gesteunde separatisten hebben aangekondigd de provincies Donetsk en Loehansk in hun geheel te willen veroveren. Zij hebben daar ook de wapens, tanks en manschappen daarvoor.

Europa blijft verdeeld. Maar de Amerikaanse president Obama overweegt wapens te leveren aan het Oekraїense leger. Diverse correspondenten melden dat 8000 soldaten en 20.000 burgers in de val zitten bij het spoorwegknooppunt Debaltseve.

Oekraїne is geen NAVO-lid. De Europese Unie wil een oorlog koste wat kost vermijden. Zij is er ook niet klaar voor. Poetin weet dat. Maar dezelfde Europese Unie kan niet onverschillig zijn voor het lot van zoveel Oekraïners in Debaltseve.

Written by sjonkritmeester

February 2, 2015 at 11:51 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: