sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HET RIEKT NAAR OPPORTUNISME

leave a comment »

Het riekt naar opportunisme

4 februari
Het was een prachtige winterdag. Helder, koud weer. Geen zuchtje wind en een blauwe lucht met slierten wolken ertussen door. Alleen het ijs ontbreekt. En o ja, het licht alweer een stuk langer.

Wat lees ik in de krant? Wie hoor ik bij Eva Jinek? D66-leider Alexander Pechtold wil dat de provincies hun reserves aanspreken om zo investeringen te financieren. ‘Keynes”, begrijp ik. Je moet maar durven. Als er één partij zich de afgelopen jaren hard gemaakt heeft met bezuinigingen en hervormingen de crisis te bestrijden, is het D66 wel. Als de Democraten ergens in geslaagd zijn, is het wel om de band met het socialisme door te snijden. Met overheidsbemoeienis wil geen Democraat te maken hebben.

Ach, het heeft D66 geen windeieren gelegd. De winst bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 mag met twee zetels bescheiden zijn, sindsdien gaat het alleen maar crescendo. In de gemeenteraden en het Europese Parlement waren de Democraten in 2014 de grote winnaars.

Grote invloed heeft D66 op het kabinetsbeleid, omdat de VVD/PvdA-coalitie een meerderheid in de Senaat ontbreekt. Afin, Pechtold rekent zich al rijk. De Provinciale Staten en de Eerste Kamer zijn voor hèm. Mooie tijden, voorziet hij. Maar Keynes? Held van de socialisten? Mmm, het riekt naar opportunisme.

Written by sjonkritmeester

February 4, 2015 at 12:15 am

Leave a comment