sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HEEFT POETIN NIET EEN PUNT?

leave a comment »

“Oekraïne is gewoon van ons, vinden alle Russen”. Het is nooit helemaal duidelijk of bladenman Derk Sauer alleen maar het standpunt vertolkt van het land dat hij beschouwt als thuis of dat hij het zelf ook wel vindt. “Heeft Poetin hier niet een punt”? riposteerde de presentatrice voor Radio 1.
De vraagstelling riekt naar onafhankelijkheid. “Kijk, mij eens neutraal zijn”. Helaas, zij verraadt onwetendheid. Erger nog, het is verraad aan de eigen beginselen die zo velen in het Westen gevangen houdt.

Voor een goed begrip. Niet het Westen, niet Amerika, niet de NAVO, niet de Europese Unie heeft van Oekraïne een soevereine staat gemaakt. Vierentwintig jaar geleden kozen 50 miljoen Oekraïners voor afscheiding van het Sovjetimperium. Ja, ook de Krim was vóór. Van die Oekraїners herinnerden zich velen maar al te goed wat het woord grensland inhoudt. In geen deelrepubliek heeft Stalin zo huisgehouden. En toen moesten de Duitsers nog komen.

Ook na 1991 is veel misgegaan in Oekraїne. Soeverein of niet, de banden met het postcommunistische Rusland bleven nauw. Oligarchen maakten er de dienst uit. Corruptie en repressie hoorden erbij. Uiteindelijk hadden de Oekraїners er genoeg van. Een jaar geleden nog maar verjoegen demonstranten van het Majdanplein de Russisch gezinde president Janoekovitsj. Om democratie, vrijheid en recht ging het hen. De rest is bekend.

Dat pikt een man als Poetin niet. Oekraїne is van hem. Vandaag komen de partijen opnieuw bijeen in Minsk. Duitsland, Frankrijk en Rusland zijn erbij. Er zal iets van een bestand worden overeengekomen. Iedereen blij.

De conclusie is helder. Ook Griekenland toont het aan. Voor de generatie van 2015 zijn democratie en vrijheid bijzaak.

Written by sjonkritmeester

February 11, 2015 at 12:36 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: