sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

INTUSSEN VERDIEPT DE CRISIS

leave a comment »

Het is crisis. Zondermeer. In Oekraїne blijven doden vallen. De Grieken tarten Brussel. Maar het vertrouwen waarmee de oppositie de verkiezingen voor de Provinciale Staten ingaat, is nagenoeg onbegrensd. “Wij hebben de oplossing. Wij doen alles goed”, is de insteek.

Voor Radio 1 liet D66-lijsttrekker voor de Senaat, oud-minister. Thom de Graaf weer eens van zich horen. Ook CDA-collega Elco Brinkman vindt belastinghervorming van groot belang. Honderdduizend banen hebben de heren in de aanbieding.

D66, CDA. Juist de partijen van Pechtold en Van Haersma Buma staan aan de basis van bezuinigingen, het op orde brengen van de begrotingen, lagere lasten voor het bedrijfsleven. Het land herinnert zich oud-minister van financiën Jan Kees de Jager. Geen minister was zo streng voor de Grieken.

In het zuiden is het Carnaval. Wie daarvan niet houdt, zoekt de bergen op, in Oostenrijk. Want Zwitserland is wat duur. Even de crisis afschudden. Waarom ook niet? Een weekje duurt de pret.

De kans is groot dat D66 en het CDA de verkiezingen van 18 maart winnen. Wat heet, voor de regeringspartijen VVD en PvdA dreigt een verpletterende nederlaag. De coalitie rekent niet eens op een meerderheid in de Senaat.

Maar wat betekent dat voor het beleid? Bijna niets, want in Nederland zijn niet alleen de marges minimaal. Bepaalt Brussel de grenzen, en anders het Centraal Planbureau wel, de VVD zou het liefst met D66 en het CDA verder gaan. Gisteren hamerde fractieleider Halbe Zijlstra in het opinieprogramma Buitenhof erop: “Wij gaan door met bezuinigen en hervormen. Geen cent voor de Grieken”.

Intussen verdiept de crisis.

Written by sjonkritmeester

February 16, 2015 at 12:08 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: