sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

KONING DROEG AL EEN KEPPELTJE

leave a comment »

Opnieuw is een Jood vermoord omdat hij Jood is. Het gebeurde in Kopenhagen ditmaal. “Denemarken lijkt op Nederland”, weet Frits Barend. De Israёlische premier Bejamin Netanyahu roept Joden opnieuw op naar Israёl te komen. Schrijfster Jessica Durlacher gaat niet op de uitnodiging in. “Als ik al vertrek, zal het eerder richting Amerika gaan”.

“Hoe zou jij de stemming eigenlijk willen definiёren”? vroeg DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk gisteravond aan gast Frits Barend. Eerlijk gezegd, ontging mij het antwoord. Maar als ik op Frits’ stoel gezeten had, zou het geweest zijn: wegkijken, ontkennen, bang. En ja, je proeft ook Jodenhaat. Er zijn maar weinig moslims die zich daaraan weten te onttrekken. Genoeg Nederlanders die de staat Israёl als de bron van alle kwaad zien.

“Wat moeten we doen? Het kan toch niet zo zijn dat de Tweede Wereldoorlog zich herhaalt”.
Eigenlijk is het van den gekke. Dit land dat zo ontzettend goed was tijdens de oorlog zou als één man moeten opstaan tegen ook maar de geringste uiting van antisemitisme en zich realiseren dat die ene actie na Parijs onvoldoende is. Het zou een voorbeeld kunnen nemen aan de Deense koning Christiaan X. Nee, de koning droeg tijdens de Duitse bezetting nooit de Davidster. Maar in woord en gebaar toonde hij zich solidair, en het waren de Denen die bijna alle Joden van een wisse en vreselijk dood wisten te redden.

Koning Willem-Alexander droeg al eens een keppeltje. Nederlanders kunnen aanbieden de synagoges, Joodse scholen en instellingen te beschermen. Mannen en jongens zouden elke vrijdag een keppeltje kunnen dragen. Niet om zich te bekeren, maar om aan te tonen hoe solidair ze zijn. Vrouwen en meisjes kunnen de Davidster opspelden. Er kunnen handtekeningenacties worden georganiseerd. Nederland kan massaal een solidariteitscampagne starten die pas eindigt als de tijd dáár is, als we het gevoel hebben dat stemming is omgeslagen.

O, maar dan voelen veel moslims zich wellicht buitengesloten, gediscrimineerd of op oneigenlijke argumenten aangevallen. Immers, juist zij voelen zich het doelwit van geweld, van discriminatie en racisme. Bovendien valt op Israёl heel wat aan te merken. Gat het hier trouwens niet om meningsvrijheid?

Me dunkt, voor moslims is er geen enkel beletsel aan de solidariteitsactie mee te doen. Hoe mooi zou het trouwens niet zijn als Dries van Agt de Joden ervan zou overtuigen dat ook voor hem het voortbestaan van Israёl een erezaak is.

Written by sjonkritmeester

February 16, 2015 at 9:00 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: