sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EEN STOK OM MOSLIMS TE SLAAN

leave a comment »

Wat bedoelt Arnon Grunberg in zijn Volkskrant-Voetnoot eigenlijk, als hij schrijft dat islamitisch antisemitisme wordt gebruikt als een stok om moslims mee te slaan?

Is het ironie? Een filosofisch hoogstandje, alleen toegankelijk voor de doordenkers? Ik heb geen idee. En wat is trouwens het verschil tussen islamitisch antisemitisme en antisemitisme? Me dunkt, het riekt naar racisme.

Grunberg laat het daar niet bij, en stelt dat iedereen die beweert dat het 1933 of 1939 is, een chronisch gebrek aan historisch besef heeft of lijdt aan een extreme vorm van hysterie. Het zij zo. Ik lees Grunberg graag. Misschien is hij wat verward omdat zijn moeder is overleden. Hoe het zij, ik mis de logica.

Natuurlijk is het 2015, geen 1933. Is Nazi-Duitsland verleden tijd en lijkt Duitsland inderdaad een veilig land voor Joden. Laat het zo blijven. Ook Arnon Grunberg kan niet wegrelativeren dat radicale moslims het op Joden hebben gemunt. Eerst sloegen zij in Toulouse toe , om vervolgens in Brussel , Parijs en Kopenhagen hun woede te koelen.

Een filosoof stelt vragen, geeft geen oplossingen betoogt André Klukhuhn, ook al in de Volkskrant. Geen filosofie dus, want Grunberg vraagt niet. Hij suggereert. Maar goed, het is alsof hij verbiedt de geschiedenis er bij te halen.

Written by sjonkritmeester

February 20, 2015 at 12:18 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: