sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

LEEN BEGRIJPT DE RUSSEN

leave a comment »

Leen Pfrommer is 79 jaar inmiddels. Eens was deze Drenth een succesvol schaatscoach die onder anderen Ard, Keessie en Piet Kleine naar wereldtitels leidde. Ook Jan Bols was een pupil. Het waren de roemruchte jaren van het hardrijden in de buitenlucht.

Luitenant-kolonel Leen Pfrommer was als sportinstructeur verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Een man als hij moet wel geworteld zijn in het Koude-Oorlogdenken. Die Pfrommer dus, was gisteren te gast in het programma De Perstribune van Radio 1.

Wat bleek? Het kan een oprisping zijn geweest. Misschien wilde hij het gewoon kwijt. Het had er meer weg van dat Leen zich voorgenomen had te zeggen wat hem op zijn hart lag. Hoe het zij, presentator Govert van Brakel gaf de voormalige schaatscoach alle ruimte om begrip te tonen voor de handelwijze van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraїne. “Want”, aldus Leen Pfrommer, “Rusland heeft reden om bang te zijn. Kijk eens wat het oude rijk na de instorting van het communisme is kwijtgeraakt, en hoe het Westen in zijn richting is opgerukt”.

Misschien heeft Leen iets met Russen. Op zich is het mooi als een ex-militair, een officier nota bene, zich niet beperkt tot het vijanddenken. Hij zich kan verplaatsen in de tegenstander, de opponent, de vijand. Maar dat is iets anders dan begrip hebben voor een leider die koste wat kost de geschiedenis wil herstellen en daarvoor bereid is Europa in een serieuze oorlog te storten. Ook zweeg Leen over democratie, vrijheid, zelfbeschikking. Over, zeg maar, de waarden waarvoor de Oekraїners in opstand zijn gekomen en waarvoor hij indertijd een dure eed gezworen heeft.

Natuurlijk, iedereen heeft recht op zijn mening. Punt is dat je die van Pfrommer net iets te vaak tegenkomt.

Written by sjonkritmeester

February 22, 2015 at 11:15 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: