sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ZAL NEDERLAND JODEN ECHT MISSEN?

leave a comment »

Ditmaal kwam het uit de mond van vicepremier Lodewijk Asscher, zelf van Joodse afkomt. “Nederland zonder Joden”, aldus de bewindsman, “is Nederland niet meer”. Origineel was de uitspraak niet, want nà Parijs had president François Hollande eenzelfde argument gebruikt om de Franse Joden ervan te overtuigen alsjeblieft te blijven, geen gevolg te geven aan de oproep van premier Benjam Netanyahu de koffers te pakken en naar het veilige Israёl te komen”.

Boos reageerde de buitenwereld. Alsof Israёl zo veilig is. Ook zien velen er een staaltje opportunisme in. Immers, op 17 maart zijn er verkiezingen. Maar diezelfde buitenwereld miskent daarbij dat Netanyahu’s oproep méér is dan de reactie op een aanslag. Sinds 2013 zijn al meer dan 100.000 Joden uit Frankrijk naar Israёl vertrokken. De recente aanslagen bevestigden slechts het beeld dat Joden reden hebben zich bedreigd te voelen. De moslimgemeenschap speelt daarbij een belangrijke rol. Er zijn genoeg autochtone Fransen die de antisemitische grappen en grollen van de cabaretier Dieudonné waarderen.

Nu wonen er in Frankrijk nog altijd ruim 500.000 Joden, in Nederland zijn dat er nog geen 40.000 op een totaal van 17 miljoen. De vraag is, wat Nederland zal merken als de Joden hun koffers pakken? Bedenk hierbij dat de Joden voor het overgrote deel volledig zijn geassimileerd. Nederlands zijn en zich Nederlands voelen.

Niettemin voelen ook veel Joden zich op enigerlei manier verbonden met Israёl. Sommigen houden zoveel van dat land dat zij zich hebben aangesloten bij Een Ander Joods Geluid dat nog feller gekant is tegen de Israёlische politiek dan Dries van Agt. Heeft er dan ook geen moeite mee Netanyahu te beschuldigen van racisme en oorlogsmisdaden. Spreekt van repressie en kolonialisme. Eist dat Israёl zich terugtrekt achter de grenzen van voor 1967.

In Amsterdam woont het overgrote deel van de Nederlandse Joden. In Zuidoost kun je misschien nog spreken van een Joodse gemeenschap. In Tilburg waren in 2000 nog 13 Joden, in Eindhoven een kleine honderd. In de Lichtstad stond een synagoge. In 1959 is die gesloopt omdat de weg verbreed moest worden. Alleen is de verbreding van de weg er nooit gekomen.

Kortom, er zijn nog Joden. Sommigen komen er zelfs voor uit. Maar na de Tweede Wereldoorlog is het nooit meer goed gekomen. Te diep heeft de Holocaust erop ingehakt. Van de 120.000 Joden keerden er meer dan 100.000 niet terug. Best wel schrijnend zijn de verhalen van de overlevenden. Grote moeite kostte het soms om bezittingen terug te krijgen. Enig begrip kwam pas na 1960 met het boek, ‘De Ondergang’ van prof. Presser. Nou ja, begrip, De Ondergang had de uitwerking van een shock. Twintig jaar na dato drong de Holocaust door in het bewustzijn van de mensen, met als gevolg dat het Nederlandse volk één was in het verzet tegen de bezetter.

Een tijdje is het best wel goed gegaan. Nederland steunde Israёl onvoorwaardelijk, en jongeren wilden wel in een kibboets te werken. Inmiddels lijken burgers tot bezinning te komen. Antisemitisch mag je hen niet noemen. Nauwgezet maken zij onderscheid tussen Joden en Israёl. Maar velen delen het standpunt dat het Zionisme hoort bij kolonialisme en imperialisme. Daarmee zijn de joden de bezetters van het land dat de Palestijnen toebehoort. De Gaza-oorlog heeft veel kwaad bloed gezet. “Israёl is net zo erg als IS”, is een veelgehoorde opvatting.

Nòg steunt een meerderheid van de Tweede Kamer de Amerikaanse politiek inzake Israёl. Maar voor hoelang? In Europa heeft Zweden Palestina al erkend. Het Franse, Britse en Belgische parlement hebben zich ook al voor erkenning uitgesproken. Bedrijven en studenten ijveren voor boycotacties. Israёl staat vrijwel alleen.

In Nederland zijn ongeveer een miljoen moslims. Frankrijk telt er 5 miljoen. Belgiё, Groot-Brittanniё, Italiё en Duitsland. Overal zijn grote moslimgemeenschappen. Ook de moslims zijn kiezers. Niet iedereen kan antisemitisme en Israёlkritiek zomaar scheiden. Misschien draagt de politiek van de regering-Netanyahu niet bij tot verzoening met de Palestijnen. Maar wie Joden vraagt niet te gaan, vraagt gewoon te veel. Immers, de dreiging is actueel en reëel. En, is het wel waar? Zal Nederland zijn Joden echt missen?

Advertisements

Written by sjonkritmeester

February 23, 2015 at 6:24 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: