sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

GEEN PLAATS VOOR SOLIDARITEIT

leave a comment »

De boodschap van de Duitse minister van financiёn Wolfgang Schäuble voor de Griekse dwarsliggers van Syriza was duidelijk, helder, niet mis te verstaan: “In Europa is geen plaats voor een andere politiek, en al helemaal niet voor geldverslindend socialisme. Solidariteit beschouwen wij als hobbyisme. Wat telt, zijn de regels van het liberaalkapitalistische spel. Vrij spel voor het bedrijfsleven”.

Schäuble kon het niet laten nadat hij in Brussel zijn Griekse collega Yanis Varoufakis alle hoeken van de Eurogroepkamer had laten zien. Hij had gewonnen en wilde dat weten ook. Hoog spel heeft hij gespeeld. Maar het werkte, de nieuwe Griekse premier Tsipras gaf toe, in ruil voor een noodkrediet voor vier maanden. Vannacht nog worden de laatste puntjes op de i gezet.

Er is wel een máár, weet ook de Duitse minister van financiën. Immers, de strijd is net begonnen. Collega Varoufakis mag een groentje zijn, hij is een expert in de speltheorie. Onderschat zo iemand niet. Er kan geen twijfel aan bestaan, hij houdt zijn laatste troef nog achter de hand. Die troef heet Grexit. Als Griekenland die zich niet veroorloven kan, Europa al helemaal niet.

Written by sjonkritmeester

February 24, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: