sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

STUDENTEN PIKKEN HET NIET MEER

leave a comment »

Dit is het beeld: De voorzitter van het universiteitsbestuur is een gehard en onverbiddelijk bestuurder, gepokt en gemazeld in de kunst van het manipuleren. Gewend als hij is om werknemers, slimmer dan hij, het bos in te sturen. Dan, ach, kan hij boze studenten ook wel aan.

Dus is de buitenstaander niet verbaasd als de voorzitter van het College van Bestuur zich onverzettelijk toont als studenten het Bungehuis bezetten, als protest tegen het afbraakbeleid. Democratisering van de besluitvorming eisen zij. Waarop de universiteit de rechter inschakelt en vervolgens de Mobiele Eenheid laat opdraven om hen uit het universiteitsgebouw te verjagen.

Aldus gebeurde. De voorzitter van de Universiteit van Amsterdam, dr. Louise Gunning-Schepers, gaf een persconferentie. De zender AT5 registreerde. Niets restte van het beeld. De kijker zag een vrouw die het huilen nader stond dan het lachen. O nee, zo had zij het niet gewild. Hoe fijn had ze niet met de studenten gesproken. De burgemeester was er nota bene bij. Weliswaar verschilden universiteitsbestuur en studenten op enkele punten van mening. Het gesprek had toch een mooi conceptakkoord opgeleverd. Iedereen was enthousiast. Helaas hadden de bezetters het afgewezen.

“Kortom”, beklemtoonde dr. Gunning, “de universiteit begrijpt de studenten en vindt ook dat het rendementdenken is doorgeslagen. Bovendien komen er nogal wat maatregelen aan. Dolgraag wil ze met de studenten in gesprek, maar ook met de docenten en de medewerkers in de organen die ervoor staan.

De persconferentie vond plaats in het café naast het Maagdenhuis aan het Spui in Amsterdam. De UvA-voorzitter was wat moeilijk te verstaan. Een twintigtal studenten trommelde en schreeuwde dat het een lieve lust was. Eiste het vertrek van het voltallige bestuur.

Het deed denken aan weleer. Lang, lang geleden zetten studenten Parijs, Amsterdam en Nijmegen in vuur en vlam. Wat zij allemaal niet eisten? Veel is dankzij hen veranderd. Nog meer is teruggedraaid. De wereld is oneindig complexer dan toen. Over gelijk of ongelijk valt altijd te twisten. Vriend en vijand zijn het over één ding eens: de kwaliteit van het onderwijs is in het geding. Democratie en inspraak zijn in het defensief. Alleen daarom is het al mooi als jonge mensen om studieredenen niet met zich laten sollen, en daartoe bereid zijn een tol te betalen in de vorm van een nachtje cel. Een strafblad, weten zij, kan hen een levenlang achtervolgen.

Written by sjonkritmeester

February 25, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: