sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

EVEN HADDEN ZIJ HET MOMENTUM

leave a comment »

Is de revolutie begonnen? Vijfenveertig jaar na dato is het Maagdenhuis opnieuw bezet. Sowieso zijn Amsterdamse studenten erin geslaagd hun strijd voor democratie en tegen het rendementdenken een breder platform te geven. De Nieuwe Universiteit noemen zij zichzelf.

Maar Nederland blijft Nederland. Polderen, compromissen sluiten die geen compromissen zijn, praten tot je neervalt, begrip tonen, nog een keer praten. Een beetje bestuurder is het met de paplepel ingegoten. Wel geldt ook hier een zekere hiёrarchie.

Neem de voorzitter van het Amsterdamse universiteitsbestuur, mevrouw dr. Louise Gunning. Vermoedelijk heeft ze jarenlang haar gang kunnen gaan, besluiten kunnen doordrukken. Ze wist, Den Haags wil is wet. “Want”, houdt ze de boze studenten steeds weer voor, “zo werkt nu eenmaal de democratie”.

Uiteindelijk liep het twee weken geleden toch mis. Een vijftigtal leden van De Nieuwe Universiteit bezette het Bungehuis. De sympathiebetuigingen voor de studenten stroomden binnen. En nu zijn nog meer studenten het Maagdenhuis binnengedrongen. Waarop de burgemeester van Amsterdam het universiteitsbestuur te hulp snelde in de persoon van Eberhard van der Laan, grootmeester polderen. Nederland weet nog hoe hij bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander de demonstrante Johanna onschadelijk maakte.

En jawel, tout Nederland jubelde en juichte. “Wat een man, een ware burgervader. Hij mag premier worden”. Toen Eberhard vertrok, waarschuwde hij de studenten nog wel: “Het moment nadert dat jullie hier wegmoeten”. Toen kwam het grote nieuws. Het universiteitsbestuur beloofde dat de studenten een afgevaardigde krijgen in het universiteitsbestuur. Ook wordt de afschaffing van kleine talenstudies uitgesteld.

Het had veel weg van een concessie, maar of het dat werkelijk was, kon niemand zeggen. Minister Jet Bussemaker meldde zich. Ook zij heeft met lof de opleiding polderen voltooid. Ook zij is het op een aantal punten zeer eens met de studenten. Ook zij riep de studenten op samen op te trekken. “Alleen is een bezetting niet de juiste vorm”, aldus de minister van onderwijs.

Naar verluid, blijven de studenten van De Nieuwe Universiteit vastbesloten, niet van zins vrijwillig het Maagdenhuis te verlaten. Even hadden zij het momentum. Arme studenten.

Written by sjonkritmeester

February 26, 2015 at 11:28 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: