sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PVDA KRABBELT IETS OP

leave a comment »

Als uit het niets geeft de Politieke Barometer aan: PvdA plus 3. Ook Maurice de Hond constateert een lichte kentering. Bij Peil.nl klimt de partij van Diederik Samsom van 11 naar 13 Tweede Kamerzetels. Een strijd in de strijd kondigt zich daarmee aan. Worden de Provinciale Statenverkiezingen spannender dan gedacht, ook al omdat de VVD verder afzakt. Wie weet, krijgt de PvdA meer Eerste Kamerzetels dan de coalitiepartner.

Op 18 maart vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. Ongetwijfeld zullen er kiezers zijn die de provincie centraal stellen. Maar niemand kan om het landelijk belang heen. Immers, de uitslag bepaalt ook de samenstelling van de Eerste Kamer. Met andere woorden, het voortbestaan van het kabinet Rutte II hangt ervan af.

De gedoodverfde winnaars D66 en het CDA zullen met alles hebben rekeningen gehouden, maar niet met een wederopstanding van de sociaaldemocraten. Te mooi daarvoor zijn de prognoses. Van twee zetels extra voor de PvdA raken zij echt niet van de kook. D66-leider Alexander Pechtold blaakt van zelfvertrouwen en opereert al als een schaduwpremier. Het CDA van Sybrand van Haersma Buma hoopt de grootste te worden, maar méér nog, onmisbaar.

Natuurlijk, ook de PVV kan winnen. In alle opiniepeilingen gaat Wilders aan kop. Alleen is het daarbij de vraag of zijn kiezers de moeite nemen naar de stembus te gaan. Bovendien staat de PVV buitenspel. Kan de SP wellicht voor een verrassing zorgen?

Niets staat vast. Wel dreigt links op 18 maart te worden weggevaagd. Centrumrechts scoort van oudsher beter in de Provinciale Statenverkiezingen en zal niet schuwen de uitslag landelijk te vertalen. Hetgeen betekent, een voortzetting van het hervormingsbezuinigingsbeleid. VVD, D66 en CDA zijn van hun grote gelijk overtuigd. Zij hoeven niet eens een breuk. Als de prognoses bewaarheid worden, krijgen zij zo hun zin wel. Is de PvdA de laatste om een crisis te forceren. Kunnen eindelijk de belastingen worden aangepakt.

Ach, hoeveel gelijk moet de Amerikaanse econoom en New York Timescolumnist Paul Krugman nog krijgen? “Ongelofelijk, dom, achterlijk, eigenwijs”. De terminologie liegt er niet om. Krugman is wel consequent. Begrijpt als Keynesiaan niets van het keiharde bezuinigingsbeleid in een tijd van crisis waaraan geen einde lijkt te komen. Voor het Nederlandse establishment maakt het weinig verschil. Nederland blijft een loyaal volger van het door Duitsland geïnitieerde bezuinigingsbeleid, ook al nemen de critici in aantal toe en zijn er heel omzichtige kenteringen. Zo heeft Frankrijk toch weer uitstel gekregen en hebben ook de Grieken enige speelruimte.

De crisis mag hier minder dramatische vormen hebben aangenomen dan in landen als Griekenland, Spanje en Portugal, ook hier is het einde al vaak aangekondigd maar bij lange na nog niet in zicht. Zelfs is de werkloosheid in januari weer gestegen. Zijn 640.000 mensen zonder werk, dat wil zeggen 8,1 procent van de beroepsbevolking.

Terug naar de verkiezingen. Blijkbaar hebben kiezers geen idee. Duidelijk is dat ze ontevreden zijn over het kabinet-Rutte II. Vooralsnog stemmen ze op D66 en CDA, geven de peilingen tenminste aan. Wat de kiezers daarmee ook krijgen, geen verandering van de koers die in 2008 is ingezet. Integendeel, juist D66 en CDA zijn warme pleitbezorgers van het hervormingsbezuinigingsbeleid.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 2, 2015 at 3:15 pm

Posted in Een mening

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: