sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ROSANNE KOMT VAN DE BÈTAKANT

leave a comment »

“Ik ben het honderd procent met jullie eens”. “Ik ook. Wij steunen de acties van de studenten. Staan er helemaal achter”. Duidelijker konden D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen en SP-collega Jasper van Dijk niet zijn.

Gisteren bij Buitenhof. De twee studentenvertegenwoordigers Gunnar de Haan van de Universiteit van Amsterdam en Anna Grebenchtchikova van CNV Jongeren waren allesbehalve overtuigd. “Maakte D66 geen deel uit van Paars toen minister Ritzen in 1996 een dikke streep zette door de democratisering van de universiteiten? En de SP? Bedankt voor de dekens en de soep, maar wij zien er meer een verkiezingsstunt in”.

Kortom, cynisme heerste aan de kant van de studenten die sinds woensdag het Maagdenhuis hebben bezet om hun eisen vóór democratisering en tégen het rendementsdenken kracht bij te zetten. Een veeg teken was al dat de twee coalitiepartijen VVD en PvdA geen gevolg hadden gegeven aan de uitnodiging van Buitenhof, hoewel minister Bussemaker eerder liet weten het erg eens te zijn met de studenten.

Wat de studenten al wel bereikt hebben, is een gesprek op hoog niveau, in Den Haag nog wel. Wellicht mogen ze nog even in het Maagdenhuis blijven. Er zal veel kort worden gesloten. Woensdag komt er een nationale actiedag. Ook docenten zijn van plan mee te doen. Maar lees het commentaar van de 30-jarige wetenschapper Rosanne Hertzberger in het NRC Handelsblad. Rosanne houdt zeer van rendementsdenken. Met democratie voor studenten heeft ze niets.

Rosanne is niet alleen een populaire columniste in een krant waarvan verondersteld wordt dat de lezers een hoog universiteitsgehalte hebben, ze komt van de bètakant. Waarmee gezegd, de democratie op de universiteit is heel ver weg.

Written by sjonkritmeester

March 2, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: