sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

OOK DE TWIJFELAAR KAN SCHOKKEN

leave a comment »

De journalist Jelle Brandt Corstius was weer eens te gast bij De Wereld Draait Door. Wat altijd weer opvalt, is hoe weinig hij van zijn vader, Hugo, heeft. Hugo, alias Piet Grijs, stond bekend als querulant. Maar hij had wel een mening, en hield daaraan vast. Jelle lijkt toch veel meer een twijfelaar, een zoekende naar het rechtvaardige.

Hugo had zijn hoogtijdagen in de jaren 1970, 1980, 1990 misschien. In die periode deed hij het land meermalen op zijn grondvesten schudden. De kwestie Buikhuisen trilt nog na. CDA-prominent Elco Brinkman blijft woedend vanwege de Eichmannvergelijking.

Maar ook de twijfelaar kan schokken. Matthijs leek op z’n minst stomverbaasd. Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet haar mond viel open. Waarom? Welnu, na de moord op de Russische politicus Boris Mentsov, sprak Jelle Brandt Corstius de hoop uit dat Poetin de opdrachtgever is. Bovendien vindt hij dat wij de Russische president moeten steunen, want al het andere is erger.

Nogmaals, Jelle Brandt Corstius is een erudiet man, sympathiek, bedachtzaam, creatief, ondernemend, en wat niet al. Zelfs heeft hij een punt, in die zin dat Russische extremisten op eigen houtje gehandeld kunnen hebben.

Maar zelfs dan? Blijkbaar heeft Jelle Brandt Corstius geen idee over de psyche die dictators uiteraard der zaak eigen is. Miskent de geschiedenis. Nero, Napoleon, Stalin, Hitler, Saddam Hoessein, Mao Zedong. Een beetje dictator is meedogenloos als het gaat om het uitschaken van rivalen. De wereld kan er dan ook vanuit gaan dat de Russische president Poetin zijn maatregelen nemen zal.

Is de wereld daarmee beter af? Vergeet het. Ken ook de geschiedenis van Rusland. Dictators kunnen zich alleen maar handhaven door nog daadkrachtiger, meedogenlozer, nog roekelozer te worden. Een andere weg is er niet.

Written by sjonkritmeester

March 3, 2015 at 11:21 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: