sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

NIEMAND KAN ER GERUST OP ZIJN

leave a comment »

Er is één partij die alles te winnen heeft bij een akkoord over de productie van kernenergie. En die partij is Iran. De promotie van schurken- tot normale staat is een beloning op zich. Maar, is de vraag, moet daarom het akkoord worden afgeblazen zoals Israёl wil?

Intussen wijzen de eerste peilingen uit dat de Iranrede van de Israёlische premier Benjamin in het Amerikaanse Congres goed ontvangen is. Dat wil zeggen, de opiniepeilingen geven aan dat regeringspartij Likud er iets op is vooruitgegaan. “En”, aldus de cynici, “daar was het Bibi toch om te doen, met het oog op de parlementsverkiezingen van 17 maart”.

Dat moge zo zijn. Maar daarmee is er nog geen antwoord op de vraag of een akkoord waarover de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met Iran onderhandelen een goede zaak is. “Ja”, zeggen de voorstanders, “ al is het maar omdat het de enige manier is om controle uit te oefenen op het Iraanse atoomprogramma”. “Nee”, zeggen de tegenstanders, “want Iran is niet te vertrouwen. De ayatollahs proberen alleen maar onder de sancties uit te komen”. “Nee”, zegt Israёl, “want Iran is op één ding uit, de vernietiging van de Joodse staat”.

Wat is wijsheid? Zoveel is zeker, president Obama is er nu nog meer aan gelegen de onderhandelingen voort te zetten. Zijn prestige staat op het spel. Heel misschien draagt een normalisatie van de verhoudingen met Islamitische Republiek bij tot de wereldvrede. Maar bedenk wel, het gaat hier om een staat waarin de ware gelovigen na elk vrijdaggebed Allah, dood aan Amerika en de Joden zweren. Vandaar, gerust kan niemand erop zijn.

Written by sjonkritmeester

March 5, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: