sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VVD, PARTIJ IN DE PROBLEMEN

leave a comment »

Een geharnast politica was Edith Schippers altijd al. Ook als minister van volksgezondheid valt niet met haar te spotten. “Een vrouw van stavast. Een neoliberaal uit het boekje. Hard, duidelijk, doortastend”, zijn vaak gehoorde kwalificaties. In elk geval liggen de zorgverzekeraars aan haar voeten.

Als sidekick en vertrouwelinge van premier Mark Rutte bevindt de minister zich in het centrum van de macht. Zelfs lijkt Edith Schippers een geduchte kandidaat om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te zijn. Haar hartenkreet in De Telegraaf van zaterdag moet dan ook diep doordacht zijn. De VVD-top zal zijn fiat hebben gegeven aan het interview waarin zij een diepgaand onderzoek eist naar de bronnen van het nieuws over de deal met de crimineel Cees H. die heeft geleid tot het vertrek van twee collega’s. “Immers”, aldus minister Schippers, “het is wel heel toevallig dat hetzelfde nieuws tot tweemaal toe wordt opgerakeld, vlak voor verkiezingen plaatsvinden”.

Woensdag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Voor de VVD dreigt een fors verlies, maar coalitiepartner PvdA staat er nog veel slechter voor. Wat bezielt Edith Schippers een klaagzang te houden in De Krant van Wakker Nederland, en een dag later in het programma Buitenhof? De zaak is toch duidelijk. Partijgenoot, oud-minister Opstelten van justitie, heeft de Tweede Kamer verkeerd voorgelicht.

Ach, politiek is zo simpel. De vraag stellen is haar beantwoorden. De Tweede Kamer heeft een onafhankelijk onderzoek afgedwongen. Drie prominente VVD’ers zullen daarin een belangrijke rol spelen, te weten Opstelten, oud-staatssecretaris Teeven en premier Rutte.
Met andere woorden, de eis van minister Edith Schippers is bedoeld als afleiding, en heeft weinig met de verkiezingen te maken. De VVD verwacht namelijk zwaar weer. Wat heet, de partij voorziet wellicht onoverkomelijke problemen.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 16, 2015 at 12:10 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: