sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

NOOIT HAD D66 ZO’N KANS

leave a comment »

De niet-stemmers hebben zich bij de Provinciale Statenverkiezingen overduidelijk laten horen: “Wij weten het niet meer. Het zal ons een biet wezen. Ze doen maar, in Den Haag. Het moet anders”. Maar ja, zo gaat het, wie niet stemt, geeft zijn rechten weg, ook al ben je in de meerderheid. Dus is de VVD is opnieuw de grootste partij van het land. Heeft het CDA zijn zelfvertrouwen terug. is terug, mag D66 rekenen op een verdubbeling van het zeteltal in de Eerste Kamer. Is de SP de grootste op links en valt de PVV een tikje tegen.

En dan de PvdA! Wat moet de partij van Diederik Samsom doen na weer een verpletterende verkiezingsnederlaag? Dit keer verloor de partij van Diederik Samsom ruim zeven procent van de stemmen. Dramatisch is ook de terugval van het aantal senatoren. Nog maar 8 sociaaldemocraten blijven er over van de 14 die de regeringspartij sinds 2011 bezat.

Kan gebeuren, en het is ook heel lief van de PvdA-top om opnieuw trouw aan het kabinet-Rutte II te zweren. Politiek leider Samsom stelt het landsbelang voorop. Partijgenoot, senator, luis in de pels, Adri Duivesteijn zegt voor BNR Nieuwsradio er niets van te begrijpen. Hij dringt aan op een topberaad. Vindt dat de partijtop lijdt aan een tunnelvisie. Immers, Samsom c.s. zijn ervan overtuigd op de goede weg te rijden, terwijl de aanhang massaal afhaakt.

“Koers houden”, roept de VVD, opgejaagd door D66 en CDA. Die koers gaat linea recta naar een nieuw belastingplan. De PvdA weet dat doorgaan leidt naar de zelfvernietiging, maar dat breken haar de hoon en woede oplevert die Wakker Nederland in een ongekende hoeveelheid en vorm over de partij zal uitstorten. Ook is het maar zeer de vraag of de weggelopen kiezers terugkeren. Gisteren de wethouder van Amsterdam op de televisie gezien, Arjan Vliegenthart? Wat je ook van de SP kan zeggen, de opvolger van Emile Roemer staat klaar.

“Doorgaan, de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn pas over twee jaar ”, vindt voormalig PvdA-leider Wouter Bos. Naar verluidt, is de sfeer in het kabinet uitstekend. Het team-Rutte is nog net geen vriendenclub, maar wel meer dan ooit doordrongen van zijn missie het land ingrijpend te hervormen en klaar te maken voor de toekomst. Op het programma staat een ingrijpende hervorming van de belastingen. De PvdA heeft zich in 2012 neergezet als een linkse partij, met een linkse agenda, en vervolgens gekozen voor een kabinet met de VVD.

Voor veel kiezers zijn de PvdA-bewindslieden nu al even zo vele burgemeesters in oorlogstijd. Dus, is zo maar een vraag, hoe staan zij dan niet te boek als zij te maken krijgen met partijen die het neoliberalisme als enig begaanbare weg beschouwen? Rechtgeaarde PvdA-kiezers zijn wanhopig. Twee jaar geleden zetten zij hun kaarten op Diederik Samsom. De SP van Emile Roemer vinden zij nog steeds te links. Alle wegen zijn geblokkeerd. Zelfs het aftreden van Diederik Samsom biedt geen soelaas. Wachten, is het enige dat de PvdA rest. Wachten op het onvermijdelijke, de val van het kabinet.

Maar Johan Cruyff heeft gelijk: “ Elk nadeel heeft zijn voordeel”. De positie van de PvdA mag hopeloos zijn, voor het land kan de redding nabij zijn. Het politieke landschap is wel erg verdeeld. “Nooit was”, ontdekte premier Rutte, “de grootste partij zo klein”. Misschien doet de politiek er toch verstandig aan de boodschap van de niet-stemmers positief te vertalen. D66 is de grootste winnaar van de verkiezingen. Eens was een radicale hervorming van het politieke bestel de drijfveer van de Democraten. Wie nù de noodzaak niet erkent, heeft zijn kleinkinderen veel uit te leggen. Kortom, wat let Alexander Pechtold het voortouw te nemen?

Advertisements

Written by sjonkritmeester

March 19, 2015 at 3:02 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: