sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALTIJD IS ER DE DROOM VAN HOOP

leave a comment »

Misschien is het beoogde nucleaire akkoord met Iran een goed plan. In 2009 bleek al hoe miljoenen Iraniёrs snakten naar democratie en vrijheid, naar opheffing van de sancties ook. Een akkoord haalt de Islamitische Republiek uit het isolement. Maar wordt de wereld nu veiliger? Kan Israёl enigszins gerustgesteld zijn?

De Amerikaanse president Barack Obama is een bedachtzaam man, niet gewend om over één nacht ijs te gaan. Maar eenmaal een besluit genomen, moet dat er komen. Daarom hebben de kiezers hem gekozen. Hij heeft het beloofd. Als je het echt wil, kun je iets veranderen. Nog meer dan Obamacare moet het Iran-akkoord de nalatenschap zijn van de 44ste president van de Verenigde Staten.

Intussen is het Midden-Oosten een kluwen van doodsvijanden, van falende staten en moordenaarsbendes. Van afschuwelijke en minder afschuwelijke dictaturen. Van enorme, vaak tegenstrijdige belangen en de talloze slachtoffers. Maar altijd is er die droom van hoop.

Hoe gevaarlijk zijn dromen? In Zwitserland hebben zeven onderhandelaars van de Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittanniё, Frankrijk, Duitsland en Iran een raamakkoord bereikt. Dat wil zeggen, er moeten nog wat laatste plooien worden rechtgetrokken. Een klein dingetje is dat de Grote Leider, ayatollah Khamenei zijn jawoord moet geven zodat de 7 onderhandelaars in de tuin van Beau Rivage hun handtekeningen kunnen zetten.

Dat wordt dus oorlog met en in het Amerikaanse Congres. Ook in Iran zijn ze er nog uit, en een bepaald soort lieden heeft al gezworen het raamwerk in gruzelementen te gooien.

Written by sjonkritmeester

April 2, 2015 at 10:27 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: