sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

RUSLAND NEEMT ALVAST VOORSCHOT

leave a comment »

Hoeveel jaar woont oud-correspondent Peter d’Hamecourt al niet in Rusland? Blijkbaar heeft hij zich al die tijd laten verblinden. In elk geval krijgt hij pas nu door, hoe ongelofelijk gevaarlijk het land van president Poetin is.

Want die conclusie mag wel getrokken worden als d’Hamecourt op de website Joop.nl schrijft dat de moord op de politicus Boris Mentsov hem de ogen geopend heeft. Alsof het Rusland dat hem lief is, hem is ontnomen omdat Mentsov een man was die de oerdrang had, het volk losrukken uit het slavenbestaan, en meesleuren naar de toekomst.

Ongetwijfeld is er ook het betere Rusland waarmee hij dweept. Maar van een correspondent verwacht de lezer dat die dieper kijkt, al is het maar omdat zo veel mensen geloven dat Poetin een punt heeft. Geen idee hebben wat het betekent als een Russische president de doos van Pandora opent, een doos tot de rand toe gevuld met verlangen naar machtige rijken en invloedssferen. Sommigen denken zelfs dat er een gezamenlijk belang is.

Voorproefjes zijn er genoeg geweest. Niet alleen Boris Mentsov heeft het leven gelaten. De 298 inzittenden van de MH17 zijn even zo vele slachtoffers, net zo goed als de duizenden Oekraїners. De Krim is al binnen. Vliegtuigen en marineschepen dagen uit. De Baltische staten hebben redenen om bang te zijn.

Intussen neemt Rusland alvast een voorschot op een akkoord met Iran dat allesbehalve beklonken is, en levert het alvast S-300 luchtdoelraketten aan het land van de ayatollahs. “Om zich te kunnen verdedigen”, verdedigt de minister van buitenlandse zaken, Lavrov die kind aan huis is bij president Assad van Syriё.

Written by sjonkritmeester

April 14, 2015 at 10:41 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: