sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

RATIO ACHTER HET IRANAKKOORD

leave a comment »

De toekomst vóór willen zijn. Hoe onzekerder de omstandigheden, hoe langer het duurt, hoe meer akkoorden en afspraken nodig zijn. Immers, zekerheden moeten worden ingebouwd, de puntjes heel precies op alle i’s gezet. En wat de afspraak ook is, uiteindelijk is het de vingers kruisen. Duimen op een goed vervolg.

Ziedaar de ratio achter het Iranakkoord. Als het aan de Russische president Poetin ligt, was het akkoord gisteren totstandgekomen. Ook China en Europa menen dat Iran zijn plaats weer in kan nemen in het internationale volkerenverkeer. Het gaat om handel, olie, geld. Om veel handel, veel olie, veel geld. Maar de experts geloven ook dat de sji’itische Islamitische Republiek hard nodig is om de soennitische organisaties als IS, Al Qaida, al-Nusra, Boko Haram een halt toe te kunnen roepen.

Ook het Witte Huis is enthousiast. In elk geval ziet president Barack Obama geen alternatief. Waarop het Congres een bom onder een mogelijk akkoord legde. Republikeinen en Democraten hebben een wet aangenomen die president Obama ertoe verplicht een akkoord met Iran voor goedkeuring aan het Congres voor te leggen. “Roekeloos”, vindt The New York Times de verregaande bemoeienis van het Congres waarin de Republikeinen de meerderheid hebben.

Maar de Israёlische premier Netanyahu heeft verheugd gereageerd. Hij staat niet helemaal alleen. Alles is nog niet verloren.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

April 15, 2015 at 7:38 pm

Posted in Column

Tagged with , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: