sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

OOK VVD’ER KAN ZICH VERREKENEN

leave a comment »

Zo, Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft het vege lijf gered. Maar voor hoe lang? Een dag? Een week? Een maand? Zoveel is zeker, lang zal het niet zijn, nu de twee coalitiepartijen VVD en PvdA in een lijf- aan lijfgevecht verzeild zijn geraakt. Een volgend kabinet is al in de maak.

Waarom? Hoezo? Het is heel simpel. Vanaf dag nr. 1 is het kabinet-Rutte II gedoemd. De kiezers begrijpen het ook niet. Voelen zich bedrogen. Twee partijen die zo anders in de wereld staan, kunnen niet samengaan, en al helemaal niet als elk besluit, elke bezuiniging het gevolg is van de neoliberale agenda die het land in zijn greep houdt.

Het gaat om het moment. Beide partijen zullen ervoor waken de schuld van een breuk te krijgen, en kiezers moeten eraan toe zijn. Bed, bad en brood kan de bananenschil zijn, ware het niet dat prominente VVD-burgemeesters voor een regeling zijn. Vandaar, dat de wijziging van het belastingstelsel meer kansen biedt.

Zo op het oog, heeft de VVD de meeste redenen om een eind te maken aan het huwelijk, terwijl de PvdA maar één kans heeft, tijd winnen. De opiniepeilingen spreken voor zich. Kiezers keren voorzichtig naar de partij van Mark Rutte terug.

Maar o,o,o. Ook VVD-rekenmeesters kunnen zich vergissen. Tussen crisis en nieuwe verkiezingen bevinden zich al gauw drie, vier, vijf maanden. Wat kan de wereld in die tijd veranderd zijn. Na twee decennia neoliberaal beleid plus crisis kunnen hordes kiezers zich plotseling realiseren dat er wel degelijk andere opties zijn. Zelfs zou het zo maar kunnen dat de SP op links zich geen tweede keer laat afbluffen zoals in 2012 nog gebeurde.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

April 17, 2015 at 12:28 am

Posted in Column

Tagged with , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: